Frykter folkemord i Darfur

Foto: (AFP/Scanpix)

Sveriges utenriksminister Laila Freivalds frykter at situasjonen i den krigsherjede Darfur-regionen i Sudan kan utvikle seg til rent folkemord.

- Det er absolutt en fare for det. Det er tegn til at det kan utvikle seg til noe svært, svært alvorlig, sier den svenske statsråden til nyhetsbyrået TT.

FNs sikkerhetsråd tok lørdag opp situasjonen i Darfur. Rådet valgte ikke å vedta noen umiddelbare tiltak, men nøyde seg med å fastslå at det følger situasjonen i det afrikanske landet nøye.

Freivalds mener folkemordet i Rwanda har vist hvor viktig det er at verdenssamfunnet handler tidlig når forholdene utvikler seg som de har gjort i Darfur.

En rekke rapporter, både fra FN og ulike menneskerettsgrupper, har beskrevet forholdene for flyktningene i Darfur som umenneskelige. Det er også kommet en rekke beretninger om byer som er lagt i ruiner, kvinner som er blitt voldtatt og barn som ikke får dekket sine mest elementære behov.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch anklaget nylig Sudan for etnisk rensing og forbrytelser mot menneskeheten i Darfur-regionen ved Tchads grense. Krigen har de siste 15 månedene kostet minst 10.000 mennesker livet.

Tusener av sudanere har flyktet over grensa til Tchad på grunn av herjingene til Janjawid-militsen, som er lojal mot regjeringen i Khartoum.

(NTB-TT)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.