*Nettavisen* Nyheter.

Frykter for flere henrettelser etter valget

Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI (AFP)

Iranske myndigheter vil trolig ta i bruk tøffe virkemidler for å kvele opptøyene.

13.06.09 23:07

President Mahmoud Ahmadinejad vant en tilsynelatende overlegen seier over hovedutfordreren Mirhossein Mousavi. Ifølge iranske myndigheter var valgoppslutningen på hele 85 prosent.

Den norsk-iranske hjernekirurgen og menneskerettighetsforkjemperen, Mahmood Amiry-Moghaddam, er langt fra overrasket over at Ahmadinejad blir sittende i fire nye år.

- Det er jo som forventet, men jeg hadde ikke ventet at det skulle komme så tydelig fram hvem som bestemmer. Alt tyder på at den åndelige lederen ayatollah Ali Khamenei har bestemt seg for hvordan dette valget skal forløpe. Dette er basert på internopplysninger. De har bestemt at det er Ahmadinejad som skal være vinner og valget skal kun gå over én omgang. Vanligvis går det over to omganger for å øke troverdigheten litt, sier Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

Skal vinne med stor margin
Ahmadinejad fikk en oppslutning på 63 prosent av stemmene mot Mousavis 34 prosent.

- De har bestemt seg for at han skal vinne med så stor margin slik at resultatet blir udiskutabelt, sier Amiry-Moghaddam.

I Teheran har tusenvis av Mousavis tilhengere tatt ut i gatene for å protestere mot det som mange mener er direkte valgfusk. Dette har ført til kraftige sammenstøt mellom tilhengerne og sikkerhetsstyrkene.

Les også: - Valget er en fadese

Nå frykter Amiry-Moghaddam for at iranske myndigheter vil slå hardt ned på Mousavis tilhengere dersom opptøyene fortsetter i Teherans gater.

- Det som skjer nå er at regimet blir nødt til å bruke enda sterkere midler for å spre frykt fordi de vet at det kommer til å bli opptøyer i tiden som kommer. Da er jeg redd for at vi kommer til å få enda flere henrettelser. Og hvis henrettelsene først og fremst rammer de svakeste i samfunnet, så tror jeg dette gjelder barne- og ungdomsforbrytere, sier han.

- Vi kan forvente arrestasjoner, henrettelser og alt som følger med, legger han til.

Iran er det eneste landet i verden som henretter ungdoms- og barneforbrytere. Det til tross for at de har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr henrettelse av barn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ayatollah Ali Khamenei Foto: (Foto: Caren Firouz / Reuters)

Har ingen troverdighet
Tidligere statsminister og leder av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, mener også at presidentembetet i Iran er i stor grad uten betydning.

- Man må heller ikke overvurdere makten til Ahmadinejad. Ingen iransk president - uansett hvor reformvennlig eller konservativ i orientering - vil være i stand til å tvinge gjennom betydelige endringer i iransk utenrikspolitikk uten full aksept fra øverste leder, sier Bondevik i en uttalelse.

- Det er hele poenget med dette embetet. Det er én som tar avgjørelsen og én som tar unna for press. Dette presidentembetet har ingen troverdighet nå. Han er i bestefall en sekretær for den øverste leder. Han har ikke myndighet til å ta noen viktige avgjørelser, sier Amiry-Moghaddam.

Tøff krigsretorikk
Ahmadinejad har de siste fire årene klart å terge USA og Israel med sin tøffe krigsretorikk og han har skapt stor hodebry for det internasjonale samfunnet med det omstridte atomprogrammet. Ahmadinejad har også antydet at Holocaust er rent oppspinn, samtidig som han har truet med å utslette Israel fra kartet.

- Jeg frykter at tilnærmingen til Vesten kan bli tilspisset gjennom fortsatt krigsretorikk og en ytterligere svekkelse av menneskerettighetene, spesielt for kvinner. Kontakt og tilnærming fra Vesten vil være viktigere enn noen gang, sier Bondevik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.