RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter for fredsprosessen

(Reuters)
Sri Lanka vil få en svak regjering som får store problemer i fredsprosessen med tamilene, mener eksperter etter helgens valg.

Ingen klar vinner kan utropes etter valget, selv om president Chandrika Kumaratungas gruppering Frihetsalliansen knepent vant valget på ny nasjonalforsamling ved å bli største gruppering.

Men alliansen får ikke flertall og må fri til småpartier for å danne regjering. I tillegg har Kumaratungas eget parti innenfor alliansen tapt oppslutning til det marxistiske JVP som er svært kritisk til fredsprosessen.

De endelige resultatene viser at Sri Lanka får en nasjonalforsamling som er den mest polariserte både etnisk og religiøst siden uavhengigheten i 1948. En asiatisk diplomat kaller den mest militante noensinne, fordi hovedpartiene i midten har tapt mens de ekstreme på begge sider har gått fram.

Ingen får flertall
Frihetsalliansen får 105 av de 225 setene i nasjonalforsamlingen, mens Det forente nasjonale partiet (UNP) til statsminister Ranil Wickremesinghe får 82 mandater, ned fra 109, meldte valgkommisjonen i Colombo søndag ettermiddag.

Resten går til mindre partier, blant annet buddhistiske munker og militante tamiler. Hele 22 seter går til partiet som støttes av den tamilske separatistbevegelsen LTTE, og ni til partiet til de buddhistiske munkene, som er sterkt imot fredsforhandlingene med tamilene.

Det marxistiske JVP, som inngår i Frihetsalliansen, ser ut til å ha vunnet over 40 mandater, mens Kumaratungas eget parti, Frihetspartiet, gikk ned fra 77 til 60 plasser.

Ifølge valgkommisjonen fikk Frihetsalliansen 45,8 prosent av stemmene, mens UNP fikk 37,9 prosent. Munkenes parti fikk 6,1 prosent og Den tamilske nasjonalalliansen 6,6 prosent.

Analytikere spår en vanskelig og ustabil parlamentarisk situasjon, der Kumaratunga må søke støtte fra små muslimske og moderate tamilske partier for å oppnå et flertall på 113 mandater.

Freden i fare
Valgresultatet kan komme til å torpedere hele fredsprosessen på Sri Lanka, frykter diplomater, som mener en svak koalisjonsregjering vil få store problemer med å forhandle med tamilene.

President Kumaratunga utlyste nyvalget og oppløste den sittende nasjonalforsamlingen for å ta et oppgjør med sin politiske rival, statsminister Wickremesinghe. Hun mener at Wickremesinghe var altfor ettergivende overfor tamilene, og at det satte nasjonens interesser i fare.

Mange mener imidlertid at Kumaratunga med sin inngripen har satt fredsforhandlingene i fare. Vestlige diplomater som kjenner den norskledede fredsprosessen, frykter at det ikke blir mulig å gjenoppta fredssamtalene med det første.

- Vi snakker ikke om en sterk regjering som vil klare å forhandle med Tigrene om nøkkelspørsmål, sier en diplomat som vil være anonym.

- Vi kan få en periode av stillstand som kan være veldig skadelig for prosessen, sier han.

Den amerikanske regjeringen kom allerede lørdag med krav om at fredssamtalene må fortsette, før det var klart hvilket av de to store partiene som ville gjøre det best i valget.

- Vi håper den nye regjeringen og LTTE vil gå tilbake til forhandlingsbordet så raskt som mulig og sikre varig fred, het det i uttalelsen fra USAs ambassade i Colombo.

Splittet
Selv om Kumaratungas parti har fått flest stemmer, har partiet ikke fått noe klart tillitsvotum fra velgerne, konstaterer kommentatorer.

Kumaratungas talsmann Harim Peiris, er ikke enig. –Folket har talt, og det er svært klart hvem som har fått mandat, sa han søndag.

Peiris sa at straks valgkommisjonen har kunngjort de endelige resultatene, vil Kumaratunga peke ut en statsminister. Et navn som har vært trukket fram, er tidligere utenriksminister Lakshman Kadirgamar, en tamil som viste en svært tøff holdning i forhold til tamilene da fredsprosessen brøt sammen i 2001.

Valgoppslutningen lå på 75 prosent, men var høyere i de tamildominerte områdene nord og øst i landet.

Fredagens valg er det fredeligste i landet på flere tiår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere