*Nettavisen* Nyheter.

Frykter for større vulkanutbrudd

Foto: Ragnar Axelsson (AP)

Utbrudd fra Katla kan skape globale ødeleggelser. Likevel ser ikke geofysiker Magnus Tumi Gudmundsson på Katla som en fare.

21.03.10 19:57

VIDEO:Følg vulkanens aktivitet direkte her

Katla har ifølge Wikipedia en vulkantopp på 1512 meter, samt et vulkankrater med diameter på 10 kilometer. Nå frykter den islandske geofysikeren Pall Einarsson at Katla kan våkne til liv igjen.

- Eyjafjallajökull kan til en viss grad virke som en detonator for en dynamitteksplosjon. Slike utbrudd kan bli store og forårsake svært store skader, sier han til den islandske rikskringkastingen RUV.

De siste tre gangene Eyjafjallajökull har hatt utbrudd, har nemlig Katla hatt utbrudd like etterpå. Forrige gang var i 1823.

Det islandske sivilforsvaret skal avholde et nytt krisemøte i løpet av dagen. De frykter ifølge VG Nett at vulkanutbruddet skal øke i styrke.

Les også:Siv Jensen: - Trodde det var tåke

- Vi tenker ikke på Katla
Men den islandske geofysikeren Magnus Tumi Gudmundsson sier til Nettavisen at myndighetene ikke ser på Katla som en fare i dag.

- Det er ingenting som tyder på at Katla vil få et utbrudd i nærmeste fremtid, sier han.

Men Gudmundsson henviser likevel til historiske fakta.

- Det stemmer at Katla har hatt utbrudd de siste tre gangene Eyjafjallajökull har hatt utbrudd. Men når Katla eventuelt blir antent som et resultat av dagens utbrudd, er umulig å si. Det kan ta én uke eller et år, forteller han til Nettavisen.

- Hvis det i det hele tatt skjer.

Les også:Evakuert etter vulkanutbrudd

Godt forberedt
I etterkant av utbruddet ble nærmere 400 mennesker raskt og effektivt evakuert vekk fra de utsatte områdene.

- Dette er områder hvor det har blitt arrangert øvelsesevakueringer i tilfelle slike utbrudd skulle forekomme. Derfor gikk det kjapt og strukturert, opplyser Gudmundsson.

Folk får nå lov til å dra hjem igjen, men blir bedt om å være på vakt.

- Innbyggerne hadde lyst til å dra hjem blant annet for å se til dyrene sine. Det er stort sett bønder som bor i området.

Ifølge geofysikeren vet alle innbyggerne at det er en viss risiko for nye utbrudd, og han sier at de er klare til å evakuere igjen dersom det skulle skje.

Fikk ikke forvarsel
I tre uker har Island opplevd hyppige jordskjelv. Ved tidligere vulkanutbrudd har disse jordskjelvene vært store nok til å gi innbyggerne et forvarsel om at et vulkanutbrudd var på vei.

- Jordskjelvene vi har hatt disse ukene har vært så små i forhold til målingsskalaene at de ikke har gitt noe hint om vulkanutbrudd, forteller Gudmundsson.

Men på grunn av jevnlig evakueringstreninger og god informasjon til befolkningen fra myndighetene har alt gått raskt, effektivt og smertefritt så langt. Ingen personer eller er meldt skadet, og ingen hjem er ødelagt.

VIDEO:Følg vulkanens aktivitet direkte her


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.