*Nettavisen* Nyheter.

Frykter full borgerkrig

Foto: AP Photo

Iraks president advarer ekstremister mot å drive landet mot borgerkrig etter kraftige sammenstøt mellom sjia- og sunnimuslimer i landet onsdag.

23.02.06 10:12

Onsdag morgen ble en av sjiamuslimenes største helligdommer i Irak sprengt. Dette har utløst enorme protester og hevnaksjoner mot sunnimuslimske moskéer i landet.

Onsdag kveld ble en sunnimuslimsk geistlig skutt og drept av i nærheten av en moské i Basra, melder AP. Demonstranter skal også ha satt fyr på en moské i byen.

- Vi står overfor en konspirasjon for å ødelegge Iraks samhold. Vi må stå hånd i hånd for å forhindre borgerkrig, sa president Jalal Talabani onsdag, ifølge AP.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (AFP/AP/SCANPIX)

Kritisk tidspunkt
Angrepet mot moskéen kommer samtidig som samtalene mellom de største sjiamuslimske, sunnimuslimske og kurdiske partiene om å danne en ny regjering har kjørt seg fast.

Dette er det tredje angrepet mot sjiamuslimske helligdommer på tre dager. De to andre angrepene skjedde i Bagdad. Samara ligger noen kilometer nord for Bagdad.

Talibani, som leder den innflytelsesrike kurdiske koalisjonen, sier at han nå vil jobbe for å få dannet en regjering som kan bringe stabilitet i Irak.

Karftige sammenstøt
Onsdag kveld melder AP om at mer enn 50 moskeer er angrepet kun i Bagdad. Tre av disse skal være totalskadd.

Ifølge det Iraks Islamistiske Parti, landets største politiske gruppe av sunnimuslimer, er minst 60 moskeer angrepet, brent ned eller tatt over av sjiamuslimer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag