*Nettavisen* Nyheter.

Frykter han vil drepe igjen

24 år gamle Mijailo Mijalovic som er siktet for drapet på Anna Lindh, ble fredag varetektsfengslet i to uker i total isolasjon. Han nekter straffskyld.

26.09.03 14:04

Dommer Göran Nilsson i Stockholm tingrett begrunner fengslingen med frykt for gjentakelse av lovbrudd samt fare for bevisforspillelse.

24-åringen skal gjennomgå en rettspsykiatrisk undersøkelse.

-Skal lite til

-Som de fleste nå har fått med seg, skal det ikke mye til for å bli varetektsfengslet i Sverige, sier Mijailo Mijalovic' forsvarer, advokat Peter Althin, til TV 2.

Althin er svært frustrert over at dommer Göran Nilsson sa navnet på den siktede, slik at alle journalister fikk rede på navnet.

Fort unnagjort

Stockholm tingrett brukte ikke mer enn en halv time på å høre statsadvokat Agneta Blidberg, før kjennelsen var klar.

Møtet startet klokken 09, hvor Blidberg begjærte Mijalovic fengslet i to uker, som er det lengste man varetektsfengsler i Sverige.

Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører. Dermed er det ikke kjent hvilke av politiets beviser Blidberg brukte. Før pressen ble ført ut spurte dommer Nilsson hvordan 24-åringen stilte seg til anklagen om drap.

- Han benekter lovbrudd, svarte hans forsvarer, advokat Peter Althin.

Måtte vise ansiktet

Mijalovic ble ført inn med et stort gult teppe over hodet, akkurat som ved den forrige siktelsen.

Men dommer Nilsson tvang ham til å vise ansiktet for retten, mens media satt bakerst.

Mens det forrige uke forelå en svak grunn, gikk påtalemyndigheten denne gangen til retten med sterkere begrunnels: rimelig grunn til mistanke

Drapssiktede skal ha kastet fra seg en caps i flukten, og det skal ha blitt funnet DNA fra både Anna Lindh og 24-åringen på den. Det holder i lange baner for en fengslingskjennelse, sier strafferettseksperter

Maktdemonstrasjon

Påtalemyndigheten kunne ventet til lørdag med å fremstille den siktede for varetektsfengsling. At politiet ikke venter for å kunne sikre flere bevis, tyder på at de er svært sikre på at rett mann er tatt – denne gangen.

- Man ville aldri gått til retten med fengslingsbegjæring bare ett døgn etter at han ble pågrepet, hvis man ikke hadde fellende bevis. Dette er en ren maktdemonstrasjon, sier strafferettsekspert Leif Silbersky til NRK fredag morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag