Gå til sidens hovedinnhold

Frykter ikke døden

Det er ventet at Saddam Hussein dømmes til døden søndag. Vi har truffet mannen som står eks-diktatoren nærmest.

Iraks tidligere president har kjeftet mot dommerne i retten i Bagdad i snart ett år.

- Ikke redd
Torsdag kveld møtte TV 2 Nyhetene Saddam Husseins hovedforsvarer. Han tror den første dommen mot Saddam offentliggjøres søndag, og hevder at eks-presidenten ikke er redd for dødsstraff.

– For to dager besøkte jeg ham. Vi snakket om at det sannsynligvis kommer en dom 5. november. Han sa at det bryr han seg ikke om, sier Khalil al Dulaimi til TV 2 Nyhetene.

Neste måned er det tre år siden Saddam Hussein ble tatt til fange av amerikanske styrker.

– Da jeg traff presidenten var han totalt isolert. Han hadde ikke tilgang til medier. Ikke TV, radio eller aviser. Han bor på et rom på 4 ganger 5 meter, med et vindu helt øverst på veggen, fortsetter al Dulaimi.

Følger nyhetene
Fra cellevinduet ser Saddam bare himmelen over Irak. Men han har etter hvert fått tilgang på nyheter, og vet at landet han styrte med jernhånd, er kastet ut i borgerkrig etter den amerikansk-ledede invasjonen.

– Saddam Hussein er lei seg for volden som pågår og Irans okkupasjon av Irak, sier forsvareren hans.

Khalil Dulaimi har kanskje en av verdens farligste jobber. Rettsakene mot Saddam har vært forsøkt stanset med vold. 39 mennesker tilknyttet sakene er drept. To av fem drepte advokater var i eks-presidentens forsvarerstab.

– Jeg er ikke redd, men lei meg når en av mine kolleger blir drept. Jeg er ikke redd, selv om jeg er truet og utsatt for 13 attentat. De prøver å drepe meg, sier han.

Om to dager kan det komme en dom.

– Hvis det kommer en dom vil borgerkrigen bli verre, og etter hvert omfatte hele regionen, hevder Khalil al Dulaimi.

Reklame

Strømsjokket: Kun 2,3 % har den billigste avtaletypen