RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Vikene, Solveig (Scanpix)

Frykter kollaps på sagaøya

Sist oppdatert:
Gigant rystes av krisen i finansmarkedene. Islandske kroner stuper.

Utviklingen nærmer seg et bristepunkt etter at den islandske kronen mandag falt som et blylodd mot euro og kronen.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge den danske avisen Børsen er en kollaps i et av Islands største investeringsselskaper ikke usannsynlig. Exista er en kjempe på Island, med en markedsverdi på 12 milliarder kroner. Selskapet er tungt inne i finanskjemper som Storebrand, Kaupthing Bank og Sampo Group.

Tunge tider
Alle disse selskapene har falt tungt på den internasjonale finanskrisen. Storebrand har alene falt 33 prosent på Oslo Børs siden årsskiftet.

Analysesjef i Nordea Michael West Hybholt sier til Børsen at hvis man tar verdien på selskapets børsnoterte aksjer, og fjerner den bokførte goodwillen, viser beregninger at Existas gjeld er nesten like stor som selskapets aktiva. West Hybholt sier likevel at Exista har sikret finansiering for sine aktiva frem til midten av 2009, og gjør dermed ingen feil rent regnskapsteknisk.

Satt under observasjon
Problemene i den islandske finansnæringen har lenge vært et hett samtale emne i deler av finansmarkedene. Kredittvurderingsbyrået Moodys har nylig satt bankene Glitnir og Landsbanki under observasjon. Dermed har bankene tatt første steget før en eventuell nedgradering.

- Alle i aksjemarkedet spekulerer i hvem som har kapital til rådighet og det kan avleses i bankenes aksjekurser. På grunn av krysseierstrukturen mellom de islandske selskapene er det risiko for at et kriserammet selskap trekker andre ned, sier Michael West Hybholt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere