*Nettavisen* Nyheter.

Frykter konflikt med Russland

Nordområde-ekspert Willy Østreng er redd for at konflikten mellom Norge og Russland kan bli dramatisk.

25.10.05 16:20

- Man kan komme i den situasjon at de russiske fiskeriinteressene makter å engasjere sin egen regjering i en fordømmelse av de norske holdningene og handlingene, og dermed kan det plutselig bli en konflikt mellom to stater, sier direktør ved Senter for grunnforskning Willy Østreng til Kanal 24.

Østreng er mangeårig forsker på Nordområdene, og frykter at konflikten mellom Norge og Russland kan bli dramatisk. I Russland vekker arrestasjonen av den russiske tråleren "Kaptain Gorbachev" og transportfartøyet "Dmitry Pokramovich" stor oppsikt. Arrestasjonene kom bare få dager etter dramaet med tråleren Elektron.

- Det kan se ut som det nesten har blitt et mønster for enkelte skippere og enkelte russiske skipsrederier å provosere innenfor fiskevernssonen, som da Russland ikke aksepterer, sier Østreng til Kanal 24.

Fiskevernsonen ble opprettet som et ensidig norsk tiltak i 1977 for å verne om fiskebestanden rundt Svalbard. Russerne har ikke formelt godkjent sonen, men har i praksis godtatt de norske kontrolltiltakene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.