RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter krig i Georgia

(Reuters)
Sist oppdatert:
EU og Nato ser med uro på at Russland sender flere soldater til Georgias utbryterregioner.

Forholdet mellom Russland og Georgia er nå så spent, at flere frykter det vil resultere i krig.

Onsdag møttes Nato-ambassadører for å diskutere den betente situasjonen mellom Georgia og Russland, etter at Russland tirsdag bestemte seg for å sende flere soldater til de georgiske utbryterregionene.

Det oppsatte møtet ble deretter avløst av et møte med Russlands utsendte, også her med den spente situasjonen som tema.

Mandag kritiserte Nato Russland for trusler om bruk av militær makt.

Soldater ved grensen
Russland har sagt at landet vil svare militært dersom Georgia bruker makt mot utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia, etter å ha anklaget Georgia for å planlegge en invasjon av de to regionene og for å ha sendte 1.500 soldater til grensen mot Abhasia, melder Reuters.

Tirsdag sa russiske myndigheter at de vil sende soldater til de georgiske utbryterregionene. Russland mener det er nødvendig å sende det de kaller «fredsbevarende styrker» til regionene, for å hindre et blodbad, melder Reuters.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bekymrer Vesten
Den eskalerende krisen mellom de to landene har ført til bekymring hos Georgias vestlige allierte, som ser på landet som et fremtidig Nato-medlem, og som et nødvendig transittrute for energi.

På EUs utenriksmøte i Luxembourg i begynnelsen av denne uken, uttrykte flere sin uro.

- Selv om økningen i antallet av de fredsbevarende styrkene er innenfor det avtale, så er det ikke lurt å gjøre akkurat nå, dersom vi vil minske spenningen, sa EUs utenrikssjef Javier Solana på en pressekonferanse etter et møte med Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov.

Selvstyrte regioner
Russlands økning av soldater i området er innenfor grensen på 3.000 soldatene, som FN fremforhandlet under en våpenhvile i 1994. Abhasia er et russiskstøttet territorium ved Svartehavet, som har hatt selvstyre etter en krig på 90-tallet

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sier han frykter at den russiske provokasjonen kan føre til krig i området, og ber partene tenke seg om før de handler melder AP.

De fleste av Abhasia og Sør-Ossetias innbyggere har russisk statsborgerskap, og president Mikhail Saakasjvili møtte stor motstand da han ble gjenvalgt i november i fjor.

Truet med krig
Russlands handlinger møtes med raseri fra Georgias side, som mener russiske myndigheter dermed tar parti med separatistene. De avviser også at landet har utplassert soldater, og hevder det kun er politi langs grensen til utbryterregionen.

I et TV-sendt intervju tirsdag, oppfordret Saakasjvili alle innbyggerne i Georgia, Abhasia og Sør-Ossetia til å stå samlet som en nasjon, og kjempe imot påvirkningen fra det han kalte «svarte krefter», en klar hentydning til Russland, melder AFP.

I april truet president Vladimir Putin med krig, dersom de tidligere sovjetstatene Georgia og Ukraina ble tatt opp som medlemmer av Nato. Forsvarsalliansen uttrykte da et ønske om å ha landene som medlemmer i fremtiden, og at Nato allerede i desember vil vurdere saken på ny.

Skjøt ned fly
Putin har også vedtatt å styrke båndene til separatistene. Russland begrunnet vedtaket med at bekymring for innbyggernes velferd, mens Georgia har sett det som et forsøk på annektering av regionen.

Spenningen mellom de to landene nådde et nytt klimaks, da Georgia beskyldte Russland for å ha skutt ned et ubemannet dronefly over Abhasia 20. april. Russiske myndigheter benektet å ha vært i georgias luftrom, og anklage på sin side Georgia for å drive rekognosering over utbryterregionen.

233350

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere