*Nettavisen* Nyheter.

Frykter langvarig borgerkrig

Foto: Lars Aarønes

Manglende deltakelse fra sunnimuslimene under valget i Irak søndag kan føre til en langvarig borgerkrig, frykter NUPI-forsker Henrik Thune. Fredag varslet terrorlederen Abu Musab Al Zarqawi nye aksjoner.

28.01.05 15:36

Søndag skal irakerne velge 275 medlemmer til landets midlertidige nasjonalforsamling. Flere titalls irakiske politimenn, sivile og amerikanske soldater har blitt drept i angrep mot valglokaler.

NUPI-forsker Henrik Thune tror valget blir gjennomført, til tross for de mange angrepene.

- Alt tyder på at valget blir gjennomført. Men det avgjørende er ikke hvor mange som deltar, men hvem som deltar, sier han til TV 2 nettavisen.

Thune peker på at det fortsatt er relativt rolig i de kurdiske områdene i nord og de sjia-dominerte provinsene i sør. Der kan trolig valget gjennomføres uten store problemer.

- Men i store deler av Bagdad og hele sunnitriangelet er det trolig ikke mulig å gjennomføre valg i det hele tatt. Det innebærer en stor risiko for de som deltar, sier han.

Nye terrorgrupper
Thune tror den manglende deltakelsen blant sunnimuslimene kan sementere motsetningene i landet og utløse en langvarig borgerkrig.

- Det avgjørende er om regjeringen forsøker å trekke inn de som ikke deltar. Lykkes ikke det, kan man stå overfor en lang borgerkrigsliknende situasjon, mener han.

Dette er Irak-valget:

  • De vel 14 millioner stemmeberettige skal velge ny nasjonalformsamling
  • Eksilirakere avga stemme fredag
  • Partiene blir representert etter sin prosentvise oppslutning på landsbasis
  • Kandidatene er samlet på flere partilister. Militser har ikke lov å stille lister
  • Nasjonalforsamlingen skal peke ut et styringsråd som består av en ny president og to visepresidenter.
  • Rådet utnevner en midlertidig statsminister, som peker ut ministrene til den nye midlertidige regjeringen
  • Nasjonalforsamlingen skal også legge fram et forslag til grunnlov. Forslaget skal legges ut til folkeavstemning 15. okotber.
  • Dersom det blir flertall for grunnloven, skal en ny regjering være på plass innen 31.12.

Thune mener sjansene for at valget skal føre til et stabilt styre i Irak er små.

- Det er all grunn til å frykte at Irak blir et sentrum for nye terrorgrupper, slik Afghanistan var på 1980-tallet, sier Henrik Thune.

Truer velgerne
Terrorlederen Abu Musab al-Zarqawi kom fredag med nye trusler mot irakere som ønsker å delta i valget

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dere har bare dere selv å takke dersom noe skjer. Vi gjentar advarselen til huseiere som bor rundt stemmelokalene slik at bombingen ikke vil ramme dem, truet han i en melding på et islamsk nettsted fredag.

- Amerikanerne ønsker å bruke folket som levende skjold etter at de mislyktes i å beskytte seg selv bak betongmurer og panserplater. Forsøk ikke å nærme dere sentrene for hedenskap og synd, heter det i meldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.