*Nettavisen* Nyheter.

Frykter massakre i Syria

Foto: (amude.net)

Kurdere frykter at en massakre tilsvarende den Saddam Hussein gjennomførte i Halabja for 16 år siden nå er under oppseiling i Syria. Se de dramatiske bildene her.

19.03.04 10:50

Den siste uken har det vært voldsomme sammenstøt mellom syriske styrker og kurdere i Nord-Syria nær grensen mot Tyrkia. Ifølge syriske tjenestemenn har 35 mennesker mistet livet i urolighetene som har vart en uke. Kurdiske journalister mener tallet er mye høyere, og at det som nå foregår er en ren nedslaktning.

- Vi har informasjon om at så mange som 150 er drept, og at det er over 600 skadde, sier Sirwan Heci Berko til TV 2 Nettavisen. Han er journalist for det kurdiske nyhetsstedet amude.net. Nettstedet ble raskt forbudt i Syria da han la ut bilder fra opptøyene.

Flykter
Han har fått beskrevet grusomme overgrep mot den kurdiske befolkningen fra sine kontakter i Kurdistan, og har fått smuglet ut en video av opptøyene. Videoen viser livredde kurdere som flykter fra syrernes kuler.

- I de kurdiske byene og i Damaskus har politiet har arrestert tusenvis av kurdere. De går fra hjem til hjem for å arrestere dem. De arresterte settes i store leire. I kurdiske byer settes de i store leire, som er fulle av unge og gamle kurdere, forteller Berko.

Frykter massakre
Han frykter at kurderne her står overfor en massakre på linje med det kurderne opplevde i Halabja i Irak da Saddam Husseins styrker gasset i hjel rundt 5000 kurdere.

De verste urlighetene har funnet sted i byen Qamishli helt nordøst i Syria.

- Her kontrollerer spesialstyrkene kontrollerer alt og alle. Sykehusene er fulle, ingen kan gå der å lete etter sine kjære. I byene Aleppo og Damaskus er de kurdiske områdene omringet av soldater. Studenter, spesielt jenter, sover ikke i sine studentboliger fordi de er redd for seksuelle overgrep, forteller Berko.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han tror syriske myndigheter nå frykter at den kurdiske minoriteten skal kreve større rettigheter i Syria, etter at kurderne i Irak nå har fått like rettigheter som andre irakere.

Ber Norge ta affære
Amnesty International Norge har bedt norske myndigheter protestere mot den syriske framferden i et brev til Utenriksdepartementet.

- Vi har ikke hørt noe fra UD ennå, forteller Beate Slydal i Amnesty Norge til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag