Gå til sidens hovedinnhold

Frykter matkrise i Burma

Burmesiske bønder kan miste rishøsten.

På denne tiden av året blir risåkrene i Burma vanligvis tømt for vann, slik at bøndene kan begynne å pløye åkrene og så nye frø til høsten.

Men for to uker siden traff syklonen Nargis landet, og nå kan rishøsten stå i fare, skriver New York Times.

- Jeg tror vi kommer til å miste den innhøstingen, sier Hakan Tongul, World Food Programs visedirektør i Burma til New York Times.

Hvis dette skjer, vil det få katastrofale konsekvenser for den burmesiske befolkningen. Syklonen Nargis har allerede rasert landet og ødelagt matproduksjonen der.

Trenger traktorer
Bøndene i Irrawaddy-deltaet har mistet 149.000 vannbøfler siden Nargis traff, ifølge CARE, og det er umulig å erstatte dem innen pløyesesongen. CARE og andre hjelpeorganisasjoner vurderer nå å kjøpe inn små, billige traktorer fra Kina, men det avhenger av at militærjuntaen lar hjelpen komme frem til befolkningen.

- Jordbrukssyklusen er så viktig. Vi må unngå en sultkløft, og vi har veldig liten tid, sier Brian Agland i CARE til New York Times.

Militærjuntaen i Burma har vært svært motvillige til å slippe utenlandsk hjelp inn i landet etter naturkatastrofen, på tross av stort internasjonalt press. Tongul beskriver svært vanskelige forhold for hjelpeorganisasjonene:

- De har restriksjoner, de gjemmer unna, de tillater oss nesten ikke å importere noe. Jeg trenger 50.000 tonn med ris for å brødfø folk de neste seks månedene. Jeg har kun 3.000 tonn for hånd. Det er dette som holder meg våken om nettene.

Store dødstall
Dødstallene etter Nargis varierer stort, avhengig av kilden. Juntaen sier over 43.000 har dødd, med 27.838 savnede, mens Røde Kors anslår dødstallene til å være på mellom 68.833 og 127.990.

FN er meget bekymret over situasjonen og torsdag annonserte generalsekretær Ban Ki-moon at han vil sende toppdiplomat og bistandssjef John Holmes til Burma for å forsøke å forhandle med juntaen.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021