Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter menneskesmuglere i Burma

Foto: AFP/SCANPIX
Sist oppdatert:
Barna som overlevde syklonen risikerer å bli utnyttet av menneskesmuglere.

FN-organisasjonen Unicef advarer om at mange barn risikerer å bli utnyttet av menneskesmuglere i kjølvannet av syklonkatastrofen i Burma, melder AP.

Organisasjonen anslår at barn kan utgjøre opptil 40 prosent av dødsofrene. Tallene er basert på befolkningssammensetningen i området som ble rammet av syklonen som feide innover landet for en drøy uke siden.

- Bekymret
Mange av dem som overlevde har mistet sine foreldre. I tillegg til traumene de gjennomlever, er disse i en spesielt utsatt situasjon.

- Vi er veldig bekymret for risikoen for utnytting og seksuelle overgrep, sier Anne-Claire Dufay som leder Unicef I Burma.

Hundretusenvis av mennesker er tvunget til å leve under åpen himmel, eller i provisoriske leire i det hardt rammede Irrawaddy-deltaet.

Forsøkt rekruttert
- Særlig for dem som ikke har egne plasser å sove, kan det være risikabelt, legger hun til.

Tirsdag ble det rapportert at menneskesmuglere hadde forsøkt å rekruttere en tenåring som hadde overlevde syklonen i den største byen Yangon. Også etter tsunamikatastrofen i 2004 kom det lignende advarsler. Imidlertid ble det rapportert om få beviser for at dette faktisk skjedde.

Frykter katastrofen øker
Hjelpeorganisasjoner frykter at mange flere vil dø om ikke hjelpen trappes kraftig opp. Militærjuntaen i landet har tatt imot forsyninger fra utlandet og noen få hjelpearbeidere har kommet inn i landet.

LES OGSÅ: Vil ta pengene fra generalene

Samtidig nekter militærjuntaen i landet internasjonale hjelpearbeidere å drive effektiv hjelp, og insisterer på at de selv skal dele ut nødhjelp. Tidligere visegeneralsekretær i FN, Jan Egeland, tok tirsdag til orde for å fryse gigantformuene til generalene.

Ifølge de statlige mediene i Burma er om lag 62.000 mennesker døde, eller savnet etter syklonen «Nagris» la store områder øde 3. mai. FN anslår at dødstallene vil øke til minst 100.000.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!