Frykter nye opptøyer

Den norske styrken er forberedt på nye sammenstøt med rasende kosovoalbanere i dag. Onsdag måtte soldatene skyte i selvforsvar, og en albaner ble drept.

18.03.04 13:48

- De norske styrkene er på plass og forventer at det blir opptøyer i dag også, sier pressetalsmann Tor Idsøe ved Forsvarets overkommando på Jåtta til TV 2 Nettavisen torsdag morgen.

De 250 norske soldatene er stasjonert sør for Pristina midt i Kosovo. Opptøyene startet helt i Mitrovica nord i Kosovo onsdag, etter at to albanske barn druknet tidligere i uken. Albanere mener at serbere jaget barna før de døde. Det var i Mitrovica de verste opptøyene fant sted onsdag. Minst ti personer ble drept i sammenstøt mellom serbere og albanere.

Skjøt i selvforsvar
Men noen mil lenger sør fikk også norske soldater merke at hatet mellom folkegruppene ikke har forsvunnet. De norske soldatene, som skal passe på at ikke kosovoalbanere kommer inn i en serbisk del av landet, måtte skyte i selvforsvar da albanerne gikk til angrep. En kosovoalbaner ble drept. Nærmere 20 nordmenn ble skadd.

- Ingen er alvorlig skadd. En nordmann ble sjekket for hodeskader ved et tysk feltsykehus, men han hadde ingen bruddskader, sier Idsøe.

Ifølge kontingentsjef for den norske styrken i Kosovo, oberst Nils Hanheide, var stemningen blant de norske soldatene god torsdag morgen.

God stemning
- Etter en hektisk gårsdag har soldatene nå fått tatt seg inn litt. Stemningen i den norske styrken er nå god, sa han til TV 2.

Idsøe sier at de norske soldatene er godt rustet til å møte nettopp slike rasende folkemengder som onsdag angrep soldatene.

- Det er dette de er utdannet og trent til. De norske soldatene er spesialister til å håndtere opptøyer, og er rustet med både pansrede kjøretøyer og skjold, sier Idsøe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.