RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Yarmouk: Antallet som bor i Yarmouk har blitt kraftig redusert siden IS nærmet seg. Nå fryktes det en katastrofe. (Akrivfoto)
Yarmouk: Antallet som bor i Yarmouk har blitt kraftig redusert siden IS nærmet seg. Nå fryktes det en katastrofe. (Akrivfoto) Foto: Uncredited (Scanpix)

Frykter nytt Srebrenica i Yarmouk-leiren

Tusenvis av palestinske flyktninger har havnet i skuddlinjen mellom militante islamister og syriske regjeringsstyrker.

Yarmouk, som egentlig er en velutviklet bydel med sykehus og skoler, huset for få år siden over 150.000 palestinske flyktninger.

Nå er bare 18.000 tilbake, og dødsskvadroner og snikskyttere herjer i de utbombede gatene. Groteske bilder av avkappede hoder og sønderskutte kropper har fått FN og hjelpeorganisasjoner til å slå alarm, og frykten er at Yarmouk-leiren vil bli et nytt Srebrenica.

Søkte tilflukt

Da opprøret mot president Bashar al-Assad brøt ut for fire år siden, flyktet tusenvis av syrere inn i Yarmouk.

Internflyktningene var i opposisjon til president Bashar al-Assad og kom raskt på kant med leirledelsen som hadde et godt forhold til regimet. Det endte med væpnede sammenstøt og opprørsgruppen Syrias frie hær (FSA) tok i stor grad kontroll over leiren.

Syriske regjeringsstyrker slo en jernring rundt bydelen og har siden latt tønnebomber, raketter og granater regne over det vann- og strømløse området.

Vet ikke sikkert

I forrige uke stormet plutselig militante islamister inn i de sørlige delene av Yarmouk, og siden har kampene rast. Om opprørerne virkelig tilhører Den islamske staten (IS), slik de hevder, er imidlertid uklart.

– Det er et godt spørsmål, sier Midtøsten-forsker Dag Henrik Tuastad ved Universitetet i Oslo.

– Vi vet ikke sikkert om dette er IS, men de har hatt sine støttespillere blant de internt fordrevne syrerne. Det er derimot ingen kjente palestinske grupper som har erklært støtte til IS, sier han.

Lokale grupper?

Midtøsten-forsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens institutt i Bergen er også usikker på om IS nå står på dørstokken til den syriske hovedstaden.

– Det er vanskelig å vite hva som er IS organisatorisk og hva som er IS ideologisk, mener Selvik.

– Lokale grupper hevder stadig oftere å representere IS, noe vi har sett både i Sinai og Libya, sier han.

Anarki

Hvem de påståtte IS-krigerne i Yarmouk-leiren er, og i hvilken grad de har kommet utenfra, er heller ikke Selvik sikker på.

– Det er vanskelig å vite, men på generelt grunnlag ligger forholdene i Yarmouk godt til rette for framvekst av slike grupper, sier han.

– Det rår anarki fordi staten har mistet kontrollen, samtidig med at regimet har drevet en nådeløs utmagring fordi området har vært kontrollert av opprørere. Det er nettopp slike omstendigheter som har gitt IS fotfeste andre steder i Syria og Irak, mener Selvik.

Brannmur

Helge Lurås, som er leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), trekker parallellen til al-Qaida.

– Så lenge man har noen sympatisører som tar opp saken, eller som hevder seg å være assosiert med dem, så er det vanskelig å påstå at de ikke er IS. Det blir som med al-Qaida, IS har blitt en ideologi, sier han.

Den Hamas-allierte gruppen Aknaf Bayt al-Maqdis, som tidligere styrte Yarmouk sammen med PFLP-GC, er nå fordrevet fra Yarmouk. Det har gitt mer ytterliggående islamister friere spillerom.

– Vi har tidligere sett hvordan Hamas har fungert som en brannmur mot islamistisk jihadisme, blant annet i Ain al-Hilweh-leiren i Libanon, sier Tuastad. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere