Frykter nytt utslipp i Mexicogulfen

Foto: Dave Martin (Ap/Scanpix)

BP bedt om å undersøke lekkasje som er observert i nærheten av den gamle.

19.07.10 18:58

Amerikanske myndigheter har bedt det britiske oljeselskapet BP om å informere om det som skal være et mulig nytt oljeutslipp eller utsiving i nærheten av de eksisterende utslippet i Mexicogolfen. Ifølge Reuters er oljen funnet på havbunnen, noe som kan bety problemer med hetten som hindrer olje fra strømme ut i havet.

Tester av sjøbunnen i området rundt det eksisterende utslippet har avdekket et mulig nytt utslipp. Amerikanske myndigheter har bedt BP om å avgi skriftlig rapport om situasjonen så snart som mulig.

Det er ikke bekreftet om det virkelig er snakk om et utslipp, og myndighetene har derfor bedt BP om å undersøke lekkasjen som nå er observert i nærheten av den gamle.

- På grunn av dagens observasjoner fra testen, inkludert lekkasjen oppdaget et stykke fra kilden og et ukjent avvik, er overvåking av havbunnen av vital betydning under testperioden, presiserer admiral Thad Allen, som leder den amerikanske regjeringens innsats for å begrense katastrofen.

Vellykket test

Siste forsøk på å tette brønnrøret begynte torsdag. Da ble en hette satt på og testen skulle opprinnelig vare i to døgn. Testperioden ble imidlertid blitt forlenget, og søndag ettermiddag var det ikke funnet tegn til lekkasjer.

Det avgjørende spørsmålet er om BP kan holde brønnen lukket også i tiden framover, eller om det vil bli nødvendig å åpne den igjen på grunn av nye lekkasjer som kan oppstå under høyt trykk.

- Vi håper å kunne fortsette utprøvingen helt fram til vi får stengt brønnen for godt, sier sjefingeniør i BP Doug Suttles.

Frykter ukontrollerte lekkasjer

Amerikanske myndigheter har så langt utstedet tillatelse til at lekkasjen tettes med hetten i 24 timer av gangen.

- I siste instans må vi forsikre oss om at det ikke oppstår uopprettelige skader som kan forårsake ukontrollerte lekkasjer fra flere steder på havbunnen, sier admiral Allen.

Arbeidet med en endelig stengning av brønnen starter i slutten av juli og skal etter planen vare til midten av august.

Skulle det likevel blir nødvendig å åpne brønnen, vil BP forsøke å pumpe mesteparten av oljen opp til skip på havoverflaten.

Her kan du følge arbeidet på havbunnen.

Les også: Norske skip var med på å stanse oljeutslippet

25 milliarder

Ifølge AFP har BP til nå brukt 3,95 milliarder dollar, nesten 25 milliarder kroner, på arbeidet med lekkasjen etter den ødelagte oljebrønnen.

Denne regningen gjelder for oppsamling av og rensing etter oljelekkasjen, boring av avlastningsbrønn, erstatninger til amerikanske delstater langs kysten av Mexicogolfen og penger betalt til den amerikanske regjeringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.