RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Lederen for Det republikanske folkepartiet (CHP), Kemal Kiliçdaroglu, pryder en plakat klistret på en vegg i Istanbul.
Lederen for Det republikanske folkepartiet (CHP), Kemal Kiliçdaroglu, pryder en plakat klistret på en vegg i Istanbul. Foto: Murad Sezer

Frykter omfattende valgfusk i Tyrkia

Både velgere og observatører frykter at president Recep Tayyip Erdogan ikke vil sky noen midler for å sikre at hans AKP-parti får stort nok flertall i valget i Tyrkia.

Tyrkerne gikk søndag morgen til urnene for å velge ny nasjonalforsamling. Over 56,6 millioner kan stemme, og det er knyttet stor spenning til utfallet.

Får det sittende regjeringspartiet AKP, som ledes av statsminister Ahmet Davutoglu, stort nok flertall, vil det gå inn for å endre grunnloven og føre landet over fra parlamentssystem til et system med sterkere presidentmakt, slik som i USA og Russland.

Det vil gi Tyrkias allerede mektige president Recep Tayyip Erdogan, som har styrt landet i en årrekke, enda mer makt.

Mange frykter at AKP og Erdogan vil ty til juks for å hindre et slikt resultat.

– Det virker som om det har vært en hel del valgfusk allerede, sier Tyrkia-ekspert Einar Wigen ved Institutt for kulturstudier ved Universitetet i Oslo til NTB.

– Jeg er sikker på at HDP vil komme over sperregrensen. Min eneste frykt er at stemmene vil bli stjålet, sier den 25 år gamle kurderen Bahar Haram fra Diyarbakir.

Det var der to personer ble drept og over hundre såret da en sylinderbombe fullpakket med stålkuler gikk av ved et valgmøte for HDP fredag.

– Vi har sett åpenbart valgfusk som eksempelvis ved et valglokale der en kvinnelig funksjonær blir fortalt av en mann som står ved siden av, hvordan hun skal krysse av. Da vi påpekte det, ble vi kastet ut, forteller en av observatørene, Ann-Margarethe Livh fra det svenske Vänsterpartiet til avisa Dagens Nyheter.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

To av observatørene i det svenske teamet opplevde seg også som truet på livet i byen Bingöl øst i Tyrkia da uniformerte soldater pekte på dem med automatgevær og ga dem to minutter på å forsvinne.

– Å true internasjonale valgobservatører på livet er en alvorlig trussel mot demokratiet, sier Livh.

– Men det vil jo svekke presidentens anseelse internasjonalt ganske ettertrykkelig, sier han.

Meningsmålinger tyder imidlertid på at AKP vil få færre stemmer i år enn i rekordvalget i 2011, da partiet fikk nesten 50 prosent.

For mens den økonomiske veksten daler, stiger arbeidsløsheten. I tillegg vokser uroen for de tilsynelatende stadig mer autoritære tendensene fra Erdogan.

Ifølge Wigen har menneskerettsorganisasjonen Freedom House nylig nedgradert Tyrkia fra å være et delvis fritt land til ikke fritt.

Siden Erdogan ble valgt til president i fjor etter elleve år som statsminister, har det vært et kraftig oppsving i saker mot journalister og andre som blir anklaget for å fornærme ham. (©NTB)

Fakta: Fakta om de største partiene i Tyrkia

Klikk for å åpne faktaboksen
 

20 partier er med i valget på ny nasjonalforsamling 7. juni, men kun et fåtall vil komme over sperregrensen på 10 prosent:

* Rettferds- og utviklingspartiet (AKP). Moderat islamistisk. Har sittet med makten siden 2002. Har tapt oppslutning de siste ukene og ligger an til å få om lag 42 prosent av stemmene. Sittende statsminister Ahmet Davutoglu stiller til gjenvalg.

* Det republikanske folkepartiet (CHP). Sekulært sentrum-venstreparti. Er det største opposisjonspartiet og er ventet å bli det nest største partiet under valget. Stiftet av Tyrkias landsfader Mustafa Kemal Atatürk. Statsministerkandidat er Kemal Kiliçdaroglu. Får støtte av omkring 26 prosent av velgerne, men det er en økende tendens.

* Det nasjonale aksjonspartiet (MHP). Høyrenasjonalistisk. Fikk 13 prosent i 2011. Vil avbryte fredsforhandlingene med det kurdiske arbeiderpartiet PKK. Partiets leder er Deviet Bahceli.

* Folkets Demokratiske Parti (HDP). Tyrkias største kurdiske parti. Ligger på sperregrensen med omkring 10 prosent og kan bli avgjørende for president Erdogans planer om å endre grunnloven og sikre seg utvidet presidentmakt. Partiets ledelse består av en kvinne, Figen Yuksekdag, og en mann, Selahattin Demirtas.

(Kilde: NTB og Ritzau)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere