*Nettavisen* Nyheter.

Frykter opprør på toårsdagen

Foto: Scanpix

Politite frykter uro når flere tusen libanesere samler seg i gatene for å markere toårsdagen for drapet på eks-statsminister. Se video.

14.02.07 12:31

Libanisere fra den antisyriske og amerikavennlige koalisjonen har samlet seg i Beirut onsdag for å markere toårsdagen for drapet på tidligere statsminister Rafik Al-Hariri. Også Rafiks sønn, Saad Al-Hariri, er til stede på markeringene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Saad Hariri, sønn av den drepte statsministeren Rafik Hariri, stemmer i Libanon. Foto: Hussein Malla (AP)

Nå gjør libanesisk politi og hæren det de kan for å forhindre opptøyer. De har blant annet satt opp piggtrådgjerder og barrikader flere steder i Beirut. Dette gjør de for å holde demonstrantene unna oposisjonsaktivistene, som siden andre desember i fjor har vært på plass ved regjeringsbygningen for å presse regjeringen til å gå av.

Ba om FN-styrker
Saad Al-Harir ba i sin tale om at det internasjonale samfunnet utplasser FN-styrker ved den libanesisk-syriske grensen.

Faren hans, Rafik Al-Hariri ble sammen med 20 personer drept av en kraftig bombe 14. februar 2005. Myndighetene i landet har hele tiden hevdet at Syria sto bak. Syria har på sin side hele tiden nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/REUTERS/ Mohamed Azakir

Beskylder Syria for trusler
Tirsdag ble tre personer drept og 18 såret da to minibusser ble rammet av bombeeksplosjoner like utenfor den kristne landsbyen Bikfaya, rundt 20 kilometer nordøst for Beirut. Anti-syriske politikere sier at Syria står bak eksplosjonene. De mener motivet må ha vært å skremme folk fra å delta i Rafik Al-Hariri markeringene.

Hizbollah, som støtter Syria, sier fremmede makter ønsker å skape mer uro mellom libanesere.

- Vi fordømmer bombeeksplosjonene. Noen i de vestlige landene står, sammen med israelske agenter, bak bombene. De forsøker å ramme dialogen som pågår mellom regjeringen og oposisjoner i den arabiske liga, sier Hizbollahs talsmann Hussien Rahal til Nettavisen på telefon fra Beirut.

Flere regjeringsvennlige aviser i Libanon trykket onsdag støtteerklæringer for Al-Hariri.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.