RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter palestinsk borgerkrig

Sist oppdatert:
- Det er en reell fare for borgerkrig på palestinsk side, sier Midtøsten-ekspert Are Hovdenak etter at det har brutt ut væpnet opprør mot president Yassir Arafat.

- Dette er helt klart den alvorligste situasjonen Arafat har vært i siden den palestinske selvstyremyndigheten ble opprettet, sier forsker Are Hovdenak ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

Den siste tiden har al-Aqsa-martyrenes brigader, som har forbindelser til Arafats egen Fatah-bevegelse, tatt til gatene i væpnet protest mot at Yassir Arafat ikke har oppfylt demokratiske reformer som lovet.

- Det er en reell fare for borgerkrig på palestinsk side. Hamas, som er blitt sett på som farlig opposisjon mot Arafat, har alltid vært bevisst på ikke å skulle utløse noen borgerkrig med sikkerhetsstyrkene. Det at det nå bryter ut opprør innen Arafats egne rekker truer hele maktgrunnlaget hans, sier Hovdenak.

- Mister kontrollen
Han mener helgens uroligheter i Palestina tyder på at Arafat har mistet kontrollen.

Fredag ga den palestinske presidenten etter for krav fra kidnappere og sparket politisjefen sin. Mandag ga Arafat igjen etter for press fra demonstranter, og sparket den nye sikkerhetssjefen, hans egen nevø, som er sett på som korrupt og brutal.

- Det virker som om han har dårlig kontroll og handler litt i villrede når han utnevner og trekker tilbake utnevnelser om hverandre.

Til tross for avsettelsen er ikke Hovdenak sikker på at situasjonen vil bli roet ned.

- Når Arafat har vært i pressede situasjoner tidligere, har han gjort alt for å sikre den makten han har. Gir han fra seg makten nå, vil det bli ansett som svakhet, sier han.

Statsminister Ahmed Qurie har levert sin avskjedssøknad på grunn av den kaotiske situasjonen.

- Er systemet i ferd med å rakne?

- Det er klart at når sikkerhetsstyrkene mister kontrollen er hele fundamentet for selvstyremyndigheten truet. Opprørerne kidnappet øvrighetspersoner, tok over selvstyremyndighetenes lokaler og gikk inn i politistasjoner. Det er en ren maktdemonstrasjon, sier Hovdenak.

Fordel for Sharon
En person som helt sikkert kommer til å tjene på den interne konflikten, uansett utfall, er israelernes statsminister Ariel Sharon. Han har sagt til regjeringen at urolighetene gjør det enda mer nødvendig å trekke israelske styrker ut av Gaza.

Tilbaketrekning fra Gaza vil gi en vinn-vinn-situasjon for de israelske myndighetene, mener PRIOs leder, Stein Tønnesson.

- Hvis Gaza kommer under skikkelig kontroll, og det etableres en fungerende, palestinsk myndighet der, kan Sharon skryte av hvilken suksess det var å trekke seg ut. Bryter Gaza sammen i indre maktkamp, slipper Israel å ta skylden. Da kan Sharon vise til Gaza som et argument for å beholde makten over Vestbredden, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere