RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(EPA)

Frykter russisk atomkaos

Sist oppdatert:
Radioaktive fyrlykter på Kola er bare barnemat forhold til spaltbart uran som ligger usikret andre steder i Russland, mener NUPI-forsker Morten Bræmer Mærli.

- UD bruker fyrlyktene for å rette oppmerksomheten mot spredning av radioaktivt materiale til terrorgrupper. Det er greit. Men lyktene er mer et miljøproblem enn en terrortrussel, mener NUPI-forsker Morten Bræmer Mærli.

Norske myndigheter hevder det radioaktive materialet som driver lyktene kan brukes av terrorister til å lage såkalte «skitne» bomber.

- Det er et usannsynlig scenario. De risikerer å bli bestrålt selv. Det finnes materiale som er mye lettere tilgjengelig og som ligger nærmere byer, mener Mærli.

500 kilo
En skitten bombe kan spre radioaktive stoffer ved hjelp av vanlig sprengstoff, og er derfor enklere å lage enn en atombombe, der det trengs spaltbart materiale.

Mærli tror likevel den virkelige trusselen ligger i at terrorister kan få tak i noe av de mange hundre kiloene med spaltbart uran og plutonium som ligger spredt på lagre i Russland. Til sammen finnes trolig rundt 500 kilo spaltbart uran og 150 kilo plutonium lagret. I tillegg har Russland fortsatt rundt 10.000 atomvåpen i form av bomber og stridshoder på raketter. For å lage en atombombe trengs mellom ti og 50 kilo uran, avhengig av hvor avansert bomben er.

Torsdag og fredag er eksperter og politikere samlet i Oslo for å diskutere kontrollen av spaltbart materiale. Blant deltakerne er den tidligere lederen for FNs våpeninspektører i Irak, Hans Blix. Blix leder nå en internasjonal kommisjon for masseødeleggelsesvåpen (WMDC). Konferansen er et samarbeid mellom NUPI, Statens strålevern, Utenriksdepartementet og WMDC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere