RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter seriemorder

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Psykologiprofessor Sven Å. Christianson mener 42-åringen som er tatt for drapet på 10 år gamle Engla er en kalkulerende drapsmann i konstant jakt på flere ofre.

- Jeg er overbevist om at han har begått flere forbrytelser, sier Christianson til Aftonbladet.

DNA-konfrontasjon
Søndag tilsto den 42 år gamle mannen drapet Engla Juncosa-Höglund (10) i Dalarna i Sverige. Nå sier mannen at han er lettet over å ha tilstått.

Tilståelsen kom etter at han ble konfrontert med DNA-bevis som knyttet ham til drapet på Pernilla Hellgren i Falun for åtte år siden.

Christianson, som er ekspert på dødelig vold og profilering av forbrytere, tror det var resultatet av DNA-analysen som fikk 42-åringen til å tilstå.

- Det kan på en måte kjennes som en befrielse for gjerningsmannen. At det er over, sier han.

Indre demoner
Christianson tegner et bilde av en mann i strid med sine egne demoner og som opplevde sine første avvikende seksuelle fantasier i tenårene.

- Til slutt settes fantasien ut i handling, sier han.

Seriemordere som 42-åringen kan ha levd et tilsynelatende normalt liv med jobb, venner og kjærlighetsforhold. Disse relasjonene vil imidlertid være overfladiske og fungere som dekke over hemmeligheter. Slike seriemordere vil være på stadig jakt etter nye offer med seksuell vold som et viktig innslag.

Progresjon
Christianson påpeker at på film begår seriemordere alltid like forbrytelser på like ofre, men at virkeligheten er mer sammensatt.

- Gjerningsmannen er ute etter ofre. Det spiller ingen rolle om det er en kvinne eller et barn. En slik morder for stadig nye fantasier og ideer. Nye tabuer brytes. Først mishandling, så drap, og så videre, sier Christiansen.

Flere forbrytelser
Den 42 år gamle mannen er lastebilsjåfør og har kunnet bevege seg over hele Sverige, og også i andre land. Det er allerede klart at han skal sjekkes opp mot det uoppklarte drapet på Trude Espås i Geiranger i 1996. Christianson mener det er god grunn til å sjekke mannen opp mot flere forbrytelser.

Mannen har ved minst tre anledninger gjort voldsomme seksuelle tilnærmelser mot unge kvinner. I 1995 ble han dømt til fengsel for voldtekt. Samme år overfalt og mishandlet han en kraftig beruset 16-åring ved å ta kvelertak på henne. I 1998 forsøkte han å tving en 16 år gammel jente til samleie og ble da dømt for seksuell tvang. Han er også dømt for blotting og en rekke mindre forseelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere