Frykter smitte-katastrofe i skjelvområdet

Foto: (AFP/Scanpix)

Verdens helseorganisasjon advarer om at det jordskjelvrammede området i og rundt Kashmir kan bli et ynglested for smittsomme sykdommer.

12.10.05 14:04

FN advarer om faren for utbrudd av meslinger, kolera og diaré blant millioner av de overlevende.

Meslinger kan være livsfarlig for barn, og sykdommen har allerede en endemisk utbredelse i området. Bare 60 prosent av barna er vaksinert, og Verdens helseorganisasjon mener minst 90 prosent må være dekket før man er sikret mot epidemier.

Vann- og kloakksystemer ble smadret i skjelvet, mange sykehus ble skadet og helsepersonell skadd eller drept.

Trenger 1,8 milliarder
FN ba tirsdag om 1,8 milliarder kroner til skjelvofrene. Verdens helseorganisasjon ba om 145 millioner kroner spesielt til helsebistand, melder CNN.

Se gratis video: FN ber om nærmere to milliarder

Midlene trengs til akuttkirurgisk behandling. Rent vann og mat er også avgjørende for å hindre spredning av diaré. Mange av de overlevende bor nå i overfylte, uhygieniske tilfluktsleire.

Det er også høyt prioritert å skaffe antibiotika til behandling av lungebetennelse. Mange av jordskjelvofrene overnatter utendørs på steder hvor det kan bli iskaldt nattestid.

- 35.000 drept
Nødhjelp fra rundt 30 land strømmet inn til ofrene for Pakistans verste jordskjelv onsdag, men håpet om å finne overlevende har begynt å svinne. Det fryktes at tallet på døde etter skjelvet allerede er oppe i mer enn 35.000. Mange er fremdeles begravd under sammenraste bygninger.

Skjelvet lørdag målte 7.6 på Richters skala, og jevnet hele landsbyer med jorda. Kashmir-området ble særlig hardt rammet, og flere steder har nødhjelpen fortsatt ikke nådd fram, melder Associated Press (AP).

Tror på mirakler
- Etter hvert som tiden går, svinner håpet om å finne overlevende. Men man får alltid oppleve mirakler, sier den britiske bistandsarbeideren Ray Gray til AP.

- Selv om vi bare finner ett eneste menneske, er det verdt hele innsatsen.

Omtrent 30 land har sendt nødhjelp til de rammede områdene, og mange har gitt løfter om bistandsmidler.

Flere video-klipp (abonnement):
* Hjelp til jordskjelvofrene - Et fly fra World Food Programme landet med hjelpeforsyninger på flyplassen i Islamabad.


* Evakuering av sårede - Syke og sårede blir evakuert i helikoptre i Muzaffarabad, Pakistan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.