RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(APTN/Scanpix)

Frykter spredning av vold fra Thailand

Myndighetene i Malaysia frykter at de blodige voldshandlingene i nabolandet Thailand onsdag skal spre seg over grensen.

Thailandske soldater drepte onsdag morgen over 100 opprørere i en rekke sammenstøt med opprørere i de muslimske provinsene sør i landet. Hundrevis av thailandske soldater ble torsdag utplassert i provinsene for å gjenopprette orden etter blodbadet dagen i forveien.

- Det er mange som reiser over grensa og vi håper Thailand bringer sikkerhetssituasjonen under kontroll, sier utenriksminister Syed Hamid Albar til avisa The Star.

De malaysiske styrkene langs grensa er satt i full beredskap.

- Jeg håper ikke malaysiere reiser frivillig til de urolige områdene. Vi er nære naboer og vi blir bekymret når opprøret ikke ser ut til å stanse, sier utenriksministeren.

Anstrengt
Forholdet mellom Thailand og Malaysia har vært anstrengt som følge av antydninger fra thailandske tjenestemenn om at de militante separatistene har skjult seg på malaysisk side av grensa.

Det var torsdag morgen ikke kommet meldinger om nye sammenstøt i de urolige sørlige provinsene i Thailand.

Kampene onsdag endte med at hæren stormet en moské i Pattani-provinsen, der 32 opprørere forskanset seg. Etter seks timer stormet soldater bygningen og alle opprørerne ble drept. Fem soldater og politifolk ble også drept i de rundt ti ulike sammenstøtene, som er de blodigste i det urolige områdets historie.

Separatistopprør
Bildene av blodige lik på forsidene av thailandske aviser og rapporter om selvmordsbombere vekker sterke minner om de muslimske separatistopprørene i Sør-Thailand på 70- og 80-tallet. Thailandske myndigheter er overbevist om at det er separatistgruppene BRN og PULO som står ansvarlig for de siste aksjonene.

- Jeg tror vi er i startfasen av militæroperasjonene, sier general Pallop Pinmanee, som ledet stormingen mot moskeen onsdag.

- Vårt anslag er at antallet bevæpnede opprørere er noen tusen.

Observatører frykter at misfornøyde muslimske ungdommer i regionen blir rekruttert av al Qaida-sympatisører.

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere