RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter storkrig om Somalia

Sist oppdatert:
Dersom USA støtter et etiopisk angrep mot Somalia, kan en storkrig ramme hele Afrikas Horn, advarer somalisk leder.

Sjeik Hassan Dahir Aweys hevder USA støtter planer fra Etiopa om et massivt angrep i Somalia. Det kan utløse en storkrig, mener han. Away leder gruppen Unionen av islamske domstoler, som kontroller størstedelen av Somalia, inkludert hovedstaden Mogadishu.

- USA har gitt stor militær støtte til Etiopia, og presser på for å få opphevet loven som forbyr våpensmugling og våpensalg til Somalia. Vi somaliare ber det internasjonale samfunnet om å gripe inn før en storkrigen rammer Somalia, Etiopia og resten av Afrika Horn, sier Aweys til den arabiske avisen Al-Sharq Al-Awsat fredag.

Awyes advarer Etiopias statsminister Meles Zenawi om ikke å starte en krig mot Unionen av islamske domstoler.

- Vi kommer ikke til å angripe noen mål i Eiopia, men vi er klare til å forsvare oss. Vi har erklært krig mot de etiopiske-styrkene som befinner seg i Somalia. Med Guds hjelp klarte vi å slå krigsledere i landet og få gud med oss for å slå etiopiske soldater som er i Somalia, sier Awyes.

Etiopias statsminister Meles Zenawi sa torsdag at Etiopia forbereder en militæraksjon mot de somailske islamistene etter at forsøk på forhandlinger mislyktes.

Hellig krig
Overgangsregjeringen i Somalia sitter for øyeblikket isolert i byen Baidoa, til tross for at den har fått betydelig militær støtte fra Etiopia. Byen Baidoa ligger 25 mil nord-vest for hovedstaden Mogadishu. Over 1000 etiopiske soldater er i Baidoa for å beskytte regjeringen.

Domstolunionen kontrollerer store deler av Sør-Somalia, blant annet hovedstaden Mogadishu.

Den politiske analytikeren Khaled Ramadan tror at situasjon vil bli verre.

- Flere ekspertene i Midtøsten særlig i Somalia tror at krigen mellom Etiopia og overgangsrejeringen mot Islamister i Somalia komme til å starte før 15 desember, dersom det internasjonale samfunnet ikke gjøre noe. Begge sider har allerede forberedt seg til krigen, sier Khaled til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere