RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter terrorjakt i Norge

Abdullah Al-Arian, Lila Al-Arian og Nahlah Al-Arian snakket med politikere i stortinget.
Abdullah Al-Arian, Lila Al-Arian og Nahlah Al-Arian snakket med politikere i stortinget. Foto: Ashraf al-Khadra
Sist oppdatert:
Bush-regjeringen stemplet mannen hennes som terrorleder. Nå ber Nahla Al-Arina om at det samme ikke skal skje i Norge.

- Norge kommer til å tape sitt demokratiske system dersom regjeringen lar etteretningen gjøre hva den vil, særlig mot muslimer. Det er det Bush og hans administrasjon gjør i dag, sier Nahla til Nettavisen.

Hun mener menneskerettighetene er i fare dersom etteretningen får for mye makt.

- Vi må hele tiden stole på juridiske systemer og domstolen, og ikke på hemmelige beviser som etteretningen bruker, sier Nahla.

Viser film for Stortinget
Nahla Al-Arian er med to av sin fem barn invitert til Oslo av Oslo av Kinematografer og Amnesty International for å vise Line Halvorsens film «USA mot Al-Arian». Tirsdag skal flere medlemmer av Justiskomiteen på Stortinget se filmen sammen med familien.

Filmen handler om familien til den terrortiltalte muslimske professoren Sami Al-Arian, før, under og etter rettssaken mot ham i USA. Den viser hvordan de amerikanske antiterrorlovene brukes i praksis. Amerikanske myndigheter anklager professor Sami Al-Arian for å ha gitt økonomisk støtte til Islamsk Hellig Krig. USA erklærte organisasjonen i 1995 for å være en terrororganisasjon.

Al-Arian har hele tiden benektet anklagene. Men ifølge en ny antiterror-lov er det mulig å bruke hemmelige bevis som grunnlag for å fengsle og deportere personer.

Les mer: Min mann er ikke ond

Tirsdag er Al-Arians kone med når filmen vises for politikerne på Stortinget. Etterpå skal hun i møte med flere politikere.

- Gjennom mine møter tirsdag med lederne i justis- og utenrikskomiteen kommer jeg til å fortelle hvordan Bush-administrasjonen misbrukte krigen mot terror for å ramme også folk som forteller sannheten for amerikanerne. Dette skjedde med min mann, sier Nahla til Nettavisen.

- Farlig utvikling
- Norge har hatt anti-terrorloven siden 2002. Det er svært viktig for nordmenn å høre historien fra Sami Al-Arians familie. Dette er også en klar beskjed til Stortinget, og særlig utenriks- og justiskomiteen, om at loven ikke må misbrukes slik at den rammer menneskerettighetene. Norge er med i krigen mot terror, men bør ikke la sikkerhetstjenesten bruke antiterrorloven til å presse folk, og da særlig muslimer, slik som USA gjorde med Al-Arian og andre mennesker, sier Gerald Folkvord, som er rådgiver i Amnesty internasjonal Norge.

Han er spesielt bekymret over utspillet til PST-sjef Jørn Holme, som mener terrormistenkte bør kunne utvises uten at domstolene får vurdere saken.

- Det er farlig når folk kan bli rammet uten bevis, sier Gerald Folkvord, som er rådgiver i Amnesty internasjonal Norge.

Filmen «USA mot Al-Arian». har kinopremiere over hele landet fra fredag 23. februar. Også flere tv-stasjoner i Danmark, Sverige og Filand skal vise dokummentaren, i tillegg til den arabiske tv kanalen Al-Arabiya.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere