RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter tredobling av hudkreft

Sist oppdatert:
Britiske eksperter frykter at antall tilfeller av hudkreft vil tredoble seg innen 2035 på grunn av soling.

Årlig får over 7000 briter diagnosen hudkreft, og rundt 1700 dør av det. I 2035 kan tallet på de som får diagnosen ha steget til 20.000, mener ekspertene i Cancer Research UK. Forskerne mener den globale oppvarmingen kombinert med stadig flere syden-ferier vil bidra til denne utviklingen, melder BBC.

- Stadig yngre
Selv om stadig flere tar på alvor advarslene om farene ved overdreven soling, og smører seg inn med solkrem, mener forskerne antall tilfeller av hudkreft vil stige i mange år fremover på grunn av mengden sol man allerede er utsatt for.

Risikoen for å få hudkreft er, i likhet med andre typer kreft, stigende med alderen. Men forskerne har nylig funnet ut at stadig flere i alle aldre får denne diagnosen. Menn og kvinner født på 70-tallet, nå midt i 30-årene, får diagnosen like ofte som personer født i 1930-årene. Disse siste fikk ikke hudkreft før de var i 50-årene, viser undersøkelsen.

Professor Brian Diffey ved Newcastle General Hospital sier til BBC at holdningskampanjer og informasjon om farene kan bidra til å bremse utviklingen, men legger til at det også er viktig å kunne oppdage hudkreft så tidlig som mulig. Kommer behandlingen tidlig i gang, er sjansene for å overleve svært gode, sier professoren.

- Det kan gå 20-30 år før vi vil se resultatene av disse kampanjene. Det er viktig å fortsatt være årvåkne, sier han.

Professor Robert Souhami ved Cacner Research UK advarer unge mot å utsette seg for lenge og for mye for soling, og ber de passe seg for å bli brent.

- Det handler ikke om å holde seg borte fra solen, det handlet om å være smart i solen, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere