RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(EPA)

Frykter USA og Iran vil sabotere

Sist oppdatert:
Arbeidet med å hindre spredning av atomvåpen står i fare for å bli sabotert som følge av dragkampen mellom USA og Iran.

Mandag møtes delegater fra 190 land for å fremforhandle en ny ikke-spredningsavtale av atomvåpen. Men sjansene for å komme til enighet er små, skriver den britiske avisen The Guardian.

Skytteldiplomati
Drakampen mellom atommaktene og dem uten atomvåpen, og mellom USA og Iran spesielt, er knallhard. Dette har blant annet ført til at partene ikke har nådd enighet kvelden før konferansen i New York, som skal vare i en måned, starter. Dette til tross for et frenetisk skytteldiplomati den siste tiden.

Utdatert avtale
Begge sider er enige om at dagens avtale, som første gang ble undertegnet i 1970, er utdatert. Men man er svært uenig om hvordan avtalen bør styrkes.

USA, med støtte fra Storbritannia og Frankrike, ønsker strengere kontroll på utveksling av kjernefysisk teknologi.

Landene uten atomvåpen møttes i Mexico City forrige uke for å samkjøre sine argumenter. De ønsker å legge mer vekt på forbud mot å utvikle nye våpen hos dagens atomstater.

Iran vil hevde sin rett
Iran på sin side mener at dagens avtale gir dem rett til å hamstre sin egen uranium eller å produsere plutonium så lenge det blir gjort i et fredfullt øyemed.

- Hvis vi klarer å avholde denne konferansen uten en større tabbe, har vi klart oss bra, sier lederen for det britisk-amerikanske informasjonsrådet for sikkerhet, Matt Martin til The Guardian.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere