*Nettavisen* Nyheter.

Frykter volden sprer seg

Foto: Reuters/Scanpix

Volden mot utlendinger fortsetter i Sør-Afrika. Politiet i Cape Town er i beredskap.

20.05.08 14:07

I helgen eksploderte deler av Johannesburg i voldsomme opptøyer. Rasende sørafrikanere gikk til angrep mot innvandrere i flere townships, og minst 32 personer er drept i forskjellige deler av landet, ifølge allafrica.com.

Nå forbereder politiet i Cape Town seg på at volden skal spre seg dit. Politiet har identifisert flere potensielle problemområder i byen, og flere enheter er satt i beredskap, sier byadministrasjonen mandag, ifølge The Star.

- Spredningen av angrepene på flyktninger og utlendinger fra Alexandra til Gauteng har ført til at bymyndighetene iverksetter tiltak for å forhindre lignende forhold i vår by, sier Dumisani Xiumbi, medlem i borgermesterens komité for sikkerhet, i en uttalelse.

Se video(artikkelen fortsetter under videoen)

242185

Politiet venter
Xiumbi sier videre at byens politi har tegnet opp katastrofeplaner, slik at de kan sette i gang preventive tiltak før volden sprer seg i stor skala.

- Vi har sett, med stor bekymring, at gjerningsmennene bak disse angrepene ikke nølte med å bruke skarp ammunisjon mot ubevæpnede og uskyldige folk, i tillegg til politifolk. Slike handlinger vil bli møtt med lovens fulle kraft, advarer politisjef Bongani Jonas i Cape Town til The Star.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Så langt har Cape Town unnsluppet den verste volden. En somalisk butikkeier ble skutt i Durbanville forrige fredag, men det er uklart om drapet har noe med fremmedhatet som har blusset opp den siste tiden.

Startet i Johannesburg
Voldsbølgen mot utlendinger eksploderte i Johannesburg i helgen. Sinte sørafrikanere gikk til angrep på og drepte innvandere, i tillegg til at biler er ramponert og bygninger påtent. Rundt 200 personer ble pågrepet i helgen i Johannesburg anklaget for voldtekt, ran eller vold.

Flere hundre flyktninger har søkt tilflukt og beskyttelse på politistasjoner, i kirker og i offentlige bygg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bekymret for jobbene sine
Opptøyene startet i Johannesburgs townships som Alexandra og Diepsloot. Sørafrikanerne her føler seg truet av den stadig økende zimbabwiske befolkningen i byen som de må konkurrere med om jobber. Denne frykten har nå utviklet seg til sinne.

- Hvis du hører på grunnene gitt av folk som deltar i volden, så hører du om hvordan utlendinger har tatt jobbene deres, utlendinger har tatt boligene deres, utlendinger begår forbrytelser, så du ser at det er sosioøkonomiske bekymringer i nabolagene hvor volden skjer, sier Prince Mashele, leder for krim- og rettsprogrammet på Instituttet for sikkerhetsstudier i Tshwane (byen var tidligere kalt Pretoria, journ. anm.), til Christian Science Monitor.

Advarer voldsmennene
Sør-Afrikas president Thabo Mbeki kom søndag med nok et krav om en slutt på volden.

- Borgere fra andre land på det afrikanske kontinentet og utover er like mye mennesker som vi er, og de fortjener å bli behandlet med respekt og verdighet. Vår humanisme som et folk pålegger oss å respektere, bry oss om, samarbeide med og handle i solidaritet med andre, uansett hvilken nasjonalitet de har, sa Mbeki, ifølge Sunday Times.

- Ingenting kan rettferdiggjøre dette (volden mot utlendinger, journ. anm.). Politet må og vil svare med nødvendig makt mot de som er involvert i slike angrep, advarte presidenten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag