Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter vulkanutbrudd ved japansk atomkraftverk

RESTARTET: Japan restartet denne uka en av atomreaktorene ved Sendai-anlegget, som ligger bare 50 kilometer fra en av landets mest aktive vulkaner. Ekspertene advarer nå mot et større utbrudd.
RESTARTET: Japan restartet denne uka en av atomreaktorene ved Sendai-anlegget, som ligger bare 50 kilometer fra en av landets mest aktive vulkaner. Ekspertene advarer nå mot et større utbrudd. Foto: Kyodo (Reuters)
En vulkan som ligger bare 50 kilometer fra atomkraftverket som ble restartet i Japan denne uken, viser nå urovekkende tegn til økt aktivitet.

Tokyo (NTB-Reuters): Japans meteorologiske institutt har sendt ut en advarsel til innbyggerne i området nær Sakurajima-vulkanen og ber dem forberede evakuering.

Vulkanen på øya Kyushu er en av Japans mest aktive og har nærmest kontinuerlig mindre utbrudd, men et større utbrudd kan nå være på gang, frykter ekspertene.

– Det er fare for at steiner vil regne ned over områdene rundt fjellet, så vi advarer innbyggerne i disse områdene og ber dem forberede seg på evakuering, heter det i en uttalelse fra Japans meteorologiske institutt.

Omstridt restart

Japan restartet tirsdag den første av landets atomreaktorer på Sendai-kraftverket som ligger bare 50 kilometer fra Sakurajima-vulkanen.

Alle landets atomreaktorer ble stengt ned etter katastrofen ved Fukushima-anlegget i 2011, da et jordskjelv forårsaket en stor tsunami som slo ut kjølesystemet og førte til at tre reaktorkjerner smeltet ned.

Ulykken førte til radioaktiv stråling og 120.000 evakuerte har fortsatt ikke fått flyttet tilbake til sine hjem i området.

Stor motstand

Etter Fukushima-ulykken besluttet myndighetene å fase ut bruken av atomkraft, men omgjorde denne beslutningen i 2014.

Motstanden mot atomkraft er imidlertid stor, og oppstarten av den første reaktoren denne uken ble møtte med protester.

Sakurajima-vulkanen hadde senest for to år siden et større utbrudd der aske ble slynget hele 5.000 meter til værs.

I fjor fikk Ontake-vulkanen i Japan et uventet utbrudd, der 63 mennesker omkom. Dette var den verste jordskjelvkatastrofen i landet på nærmere 90 år.

Også på øya Kyushu var det et større vulkanutbrudd i fjor, som førte til at alle innbyggerne ble evakuert. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!