*Nettavisen* Nyheter.

Fryktet «skitne» nyttårsbomber

Amerikanske myndigheter har i all hemmelighet testet strålenivået i flere av de største byene i frykt for såkalte «skitne bomber».

07.01.04 22:03

Det som på engelsk kalles «dirty bombs» er eksplosiver som utløser radioaktiv stråling over et begrenset område. I USA ble beredskapen trappet opp gjennom hele nyttårshelgen, og Washington Post skriver at myndighetene fryktet at en eller flere slike «skitne bomber» skulle ramme nyttårsfeiringen.

Forskere og stråleeksperter ble sendt ut i millionbyene Washington, New York, Las Vegas, Los Angeles and Baltimore for å ta prøver. Operasjonen var hemmelig, og utstyret som ble brukt var gjemt i alt fra dokumentmapper til golfbagger.

Siden 21. desember har sikkerhetsnivået i USA vært satt til oransje, det nest høyeste nivået. Årsaken er naturligvis «økt risiko for terrorangrep».

Forskerne fant imidlertid ingenting som minnet om radioaktiv aktivitet, med unntak av ett tilfelle i Las Vegas. Det viste seg å være en liten radium-pellet, som brukes i behandlingen av kreft. En uteligger hadde funnet den og plassert den sammen med sine eiendeler.

Overfor Washington Post innrømmer myndighetene at en av de største utfordringene er å fastslå hvorvidt al-Qaida planter falske informasjon om terroraksjoner som en avledning eller for å teste responsen fra det amerikanske departementet for rikets sikkerhet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag