RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FSB-agent vil avsløre sannheten

Sist oppdatert:
Den tidligere FSB-agenten Mikhail Trepashkin hevder han sitter på viktige opplysninger om Alexander Litvinenko.

Mikhail Trepashkin har sittet fengslet i fire år og ble løslatt bare to dager før parlamentsvalget i Russland. Han tror at russiske myndigheter ikke lenger anser ham som en trussel.

- De tror at Putins oppslutning er så høy at jeg ikke lenger er viktig, sier han til The Times.

Trepashkin har tidligere anklaget FSB (tidligere KGB) for å stå bak serien med bombeangrep i Russland hvor mer enn 300 mennesker mistet livet i 1999. Trepashkin ble arrestert i 2003 kort tid før han hadde planer om å avsløre at FSB var involvert i bombeangrepene. Han ble dømt for å ha avslørt statshemmeligheter.

Anklager Putin
President Vladimir Putin skyldte på tsjetsjenske opprørere for å stå bak bombingene, noe som banet vei for å slå hardt ned på opprørerne.

- Jeg kan ikke med sikkerhet si at det var Putin selv som beordret bombingene fordi jeg ikke har den informasjonen. Men jeg tror at det var noen i hans indre krets, og at han selv visste om det, sier Trepashkin.

Forgiftet Litvinenko
Trepashkin påstår også at det var FSB som sto bak drapet på Alexander Litvinenko, som ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210 på en London-pub i fjor høst.

Ifølge Trepashkin selv skal han ha blitt informert allerede i 2002 om at det var opprettet en dødsskvadron som hadde til hensikt å drepe tidligere FSB-agenter som koblet FSB til bombingene i 1999.

Britiske etterforskere, som etterforsket Litvinenko-drapet, ble nektet av russiske myndigheter å snakke med Trepashkin mens han satt fengslet.

Les også: Advart i hemmelig brev
Les også: - Et perfekt drapsvåpen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere