RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fugleinfluensaen raser videre

Det fryktede viruset som sprer fugleinfluensaen, har nå også dukket opp i Thailands hovedstad Bangkok. Antallet rammede thailandske provinser var da mer enn fordoblet og sto på 25.

Thailand har til sammen 76 provinser, slik at viruset nå opptrer i rundt en tredel av landet. I Bangkok, en by med ti millioner innbyggere, er viruset funnet i de østlige bydelene Bungkhum og Chatuchak.

Foreløpig har sykdommen først og fremst rammet en rekke land i Asia, der minst åtte smittede er døde. Verdens helseorganisasjon WHO advarer om at fugleinfluensaen kan bli en verre trussel mot menneskeheten enn aids.

Mutasjon
Hvis viruset endrer seg – muterer – slik at det kan smitte fra menneske til menneske, kan verdens befolkning stå overfor en ufattelig katastrofe, sier WHO-tjenestemenn. De mener vi da kan være truet av en verre epidemi enn spanskesyken i 1918-19.

Medisinere og historikere mener denne influensaepidemien tok livet av mellom 40 og 50 millioner mennesker verden over. I Norge døde over 7.300 mennesker av spanskesyken, mens nesten 375.000 ifølge offentlig statistikk var smittet av denne livsfarlige influensaen.

De fleste typer influensa er langt mildere og mindre alvorlige enn spanskesyken, de er et plagsomt men for de fleste heller ufarlig fenomen.

– Det er bare en forkjølelse som ypper seg litt, heter det ofte.

Risikogrupper
Men småbarn, eldre og mennesker med kroniske hjerte- eller lungeproblemer kan ikke ta så lett på saken, og det samme gjelder diabetikere og folk med nyresykdom. De risikerer at influensaen utvikler seg til lungebetennelse.

– Influensa krever faktisk flere hundre tusen menneskeliv hvert år, sier WHO-talsmann Iain Simpson. Han påpeker at sykdommen er et så stort problem at WHO har klassifisert den som en pandemi, en epidemi som sprer seg over hele verden.

Influensaen streifer om, fra den nordlige halvkule til den sørlige og tilbake igjen, i takt med de skiftende årstidene. Sykdommer som pest, kolera og malaria skaper tradisjonelt mer frykt, men i dag er det bare aids som kan måle seg med influensaen som fare, mener WHO.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere