RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fuglevirus farligere enn sars

Sist oppdatert:
En epidemi av fugleinfluensa vil være mye verre å stoppe enn sars-viruset som herjet i Asia, advarer WHO.

- Sars-viruset var relativt lett å stoppe. Et verdensomspennende virus vil være mye vanskeligere - kanskje umulig - å stoppe. Den geografiske spredningen har ikke noe sidestykke i historien, sier dr. Hitoshi Oshitani ifølge Reuters.

Oshitani leder WHOs arbeid mot smittsomme sykdommer i Asia, og var en av nøkkelpersonene i bekjempelsen av sars-viruset.

Han frykter at en eventuell verdensomspennende epidemi - en såkalt pandemi - forårsaket av fugleviruset vil spre seg for raskt til at det er mulig å sette inn hjelpetiltak.

Så langt er 64 mennesker døde av fugleviruset i Asia. Ved en verdensomspennende epidemi kan inntil en million mennesker ha behov for vaksine umiddelbart. Men ett fuglevirus som lett smitter fra menneske til menneske, vil trolig være av en annen type enn det som herjer i Asia. Dermed vil det heller ikke finnes effektive vaksiner.

- En vaksine som er utviklet mot et virus i Vietnam gir deg kanskje ikke beskyttelse mot en annen type virus, sier Hitoshi Oshitani.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere