Gå til sidens hovedinnhold

Fugleviruset sprer seg i Sverige

Den aggressive varianten av fugleinfluensa har nå blitt påvist også i Blekinge.

Den farlige varianten av fugleinfluensa har blitt påvist i Blekinge og Södermanland. En død and i Karlskrona viste seg å bære på en aggressiv variant av viruset, på samme måte som tre toppender i Oxelösund.

I forrige uke ble den døde anden funnet på Stumholmen sentralt i Karlskrona, nær privatboliger og en førskole. De tre toppendene i Oxelösund ble funnet i sjøen nær tettstedet.

Tiltak
De lokale myndighetene i Blekinge hadde onsdag morgen møter med Jordbruksverket om hvilke tiltak som bør gjennomføres, melder SVTs Sydnytt ifølge Aftonbladet.

Om formiddagen ble det diskutert avsperringer og begrensninger på Trossö, melder Aftonbladet.se.

Sperrer av området
En gruppe fra det svenske Jordbruksverket med to veterinærer fra strategienheten er på vei til Karlskrona.

Urban Wigert, informasjonsansvarlig ved Jordbruksverket, sier til Aftonbladet.se at området nærmest stedet der de døde fuglene ble funnet vil bli sperret av.

Restriksjoner for transport av fjærfe vil bli innført i en sikkerhetssone rundt det avsperrede området. Derimot blir det ikke gjennomført tiltak for å beskytte mennesker.

316 døde fugler i Norge

H5N1 fugleinfluensa er nå bekreftet hos villfugl i 14 europeiske land. Veterinærinstituttet har tidligere opplyst at den økende utbredelsen av fugleinfluensa i Europa gjør at det er «høy sannsynlighet for sjukdomsutbrudd i Norge.»

De hadde fra 16. februar og frem til i går mottatt 316 fugler og alle de 253 prøvene som er ferdig testet, har vært negative. De har så langt ikke fått meldinger om at det er observert unormale ansamlinger av døde villfugler.

Mattilsynet opplyser at de på sin side har løpende kontakt med svenske myndigheter angående håndtering av smittet villfugl i Sverige.

Hvis du finner døde fugler, ber Mattilsynet om at du tar kontakt på telefon 06040.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken