Fulgte dødsferden i kikkert

Foto: TV 2

Johann Rupert ventet ved foten av fjellet med kikkert mens vennen og gjesten Arne Næss jr. tok den fatale morgenturen.

14.01.04 21:20

Johann Rupert var Arne Næss jr.s venn. Sørafrikaneren er sønn av den styrtrike forretningsmogulen Anton Rupert. Tirsdag var han også vertskap for den norske klatreren da den tragiske ulykken i fjellene nord for Cape Town inntraff.

Mens Arne Næss jr. la i vei på sin morgentur i fjellet, ventet Rupert ved foten av fjellet der vennen klatret.

-Tilbake til lunsj

Klokken 11.30 norsk tid tok nordmannen kontakt via mobiltelefon og fortalte at han var på vei ned på grunn av tåke. I det ene øyeblikket så Rupert vennen rappellere nedover fjellsiden gjennom en kikkert. Da han under ett minutt senere på ny løftet kikkerten, lå Næss jr. livløs på en fjellhylle om lag 100 meter lenger ned.

- Selv for noen som har besteget det høyeste fjellet på hvert kontinent var dette en utfordring. Vi ba ham, eller rådet ham til, å ta med seg noen, men han mente at dette ville sinke ham på vei opp. Han sa: Hør her, dette er ikke et veldig tøft fjell, jeg er tilbake ved lunsjtid, forteller Rupert i et intervju med AP.

Forretningsmannen og eventyreren Arne Næss jr. la ut på sin aller siste klatretur om morgenen tirsdag den 13. januar. Han var etter alt å dømme alene, og i ferd med å klatre ned Groot Drakenstein-fjellene, om lag 70 kilometer nord for Cape Town, da ulyjjen skjedde.

- Etterforskningen tyder på at han var alene, at han var på vei ned da han trolig skled og falt rundt regnet 100 meter ned i døden, sier politietterforsker Mary Martins Engelbrecht til AP.

- Lite sikkerhetsutstyr

En obduksjon skal gjennomføres torsdag. Næss jrs. utstyr skal ha vært i orden, men han skal kun ha hatt med seg tau og én sikkerhetssele, melder AP.

Næss var allerede en suksessrik forretningsmann da han i 1985 ledet Norges første ekspedisjon til Mount Everest, en svært vellykket ekspedisjon. 20-årsjubileet skulle feires neste år, og var allerede under planlegging. Verdensberømt ble filosofen og økologen Arne Næss’ nevø først da han giftet seg med eks-Supremes sangerinnen Diana Ross i 1986. I løpet av 13 års ekteskap fikk paret to barn.

Arne Næss Jr. etterlater seg også i en alder av 66 år kjæresten Camilla Astrup og deres barn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag