*Nettavisen* Nyheter.

Full fart mot helgen-status

Da Paven saligkåret Mor Teresa søndag, tok han det første skrittet mot at hun kan erklæres som helgen. Paven har tøyd reglene, og gjennomførte seremonien flere år tidligere enn det som er vanlig.

19.10.03 16:02

Vanligvis begynner ikke prosessen mot å gjøre noen til helgen før minst fem år etter at personen er død. Men i Mor Teresas tilfelle fikk Paven tøyd Vatikanets regler slik at prosessen kunne starte allerede to år etter at hun gikk bort i 1997. Han vurderte til og med å gjøre nonnen til helgen med en gang, men ble rådet til å vente av kardinalene, ifølge Reuters.

300.000 tilskuere
Lørdag ble det første store skrittet mot å få Mor Teresa helgenerklært tatt. Foran 300.000 tilskuere på St. Peters-plassen i Roma ble hun saligkåret.

- Med vår apostoliske autoritet erklærer vi at den ærverdige Mor Teresa av Calcutta fra nå av skal kalles velsignet, sa paven på latin, før et stort portrett av den verdenskjente nonnen ble avduket, melder NTB.

Snakket ikke selv
For at paven skulle spare kreftene måtte hjelpere lese saligkårings-teksten på engelsk og italiensk. For første gang under en stor pavelig seremoni leste han ikke noe av prekenen selv. Ifølge Reuters var det også uvanlig at andre leste bønnene for ham.

- Jeg er personlig takknemlig overfor denne modige kvinnen, som jeg alltid følte var ved min side, sa Paven i prekenen. Han kalte henne et bilde på den gode samaritan.

Fargerikt
Reuters melder at politiet antok 300.000 mennesker hadde kommet til katolisismens høyborg. De utgjorde en fargerik forsamling: Indiske jenter danset med røkelse og blomster, hundrevis av Mor Teresas nonner kledd i hvite og blå sarier, kardinaler i rød silke, presidenter i blå dresser, og Romas hjemløse, som var kledd i det de hadde fått tak i.

Nobels Fredspris
Mor Teresa ble født i det som i dag er Makedonia i 1910, men viet livet sitt til arbeid blant fattige mennesker i Calcutta i India. For dette arbeidet fikk hun Nobels fredspris i 1979, en pris hun sa hun tok imot på vegne av "alle dem som føler at de er uønsket og ikke tas var på i samfunnet."

Også i Calcutta samlet det seg store menneskemengder lørdag morgen. Pilgrimer fra forskjellige deler av India og resten av verden strømmet til det vesle kapellet der Mor Teresas ligger gravlagt, og mange deltok i en messe tidlig på morgenen. Både kristne og ikke-kristne var til stede ved graven, som for anledningen var dekket med blomster.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.