Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full forvirring etter Rybkin-forsvinning

Foto: (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Forvirringen rundt den forsvunne russiske presidentkandidaten Ivan Rybkin øker. Mandag kveld utstedte politiet arrestordre på en av Rybkins medarbeidere.

Arrestordren er angivelig utstedt på grunn av falske underskrifter for Rybkins presidentkandidatur.

Teoriene om hva som er skjedd med Rybkin, som ifølge kona forsvant torsdag kveld, varierer i russisk presse fra kidnapping til et iscenesatt PR-trick for å kapre oppmerksomhet om sitt eget presidentkandidatur.

Det er bare fem uker til presidentvalget i Russland der Putin vil gå av med en soleklar seier. Rybkin er sterkt kritisk til Putin, både i Tsjetsjenia-spørsmålet og i forhold til angrepene på pressefriheten. For få dager siden kritiserte han Putin i et innlegg i avisa Kommersant og kalte ham"en av Russlands mektigste oligarker".

Arrestordre
Mandag kveld ble det så utstedt arrestordre på en av Rybkins medarbeidere etter ønske fra den sentrale valgkommisjonen. En talskvinne for påtalemyndigheten sier til nyhetsbyrået RIA-Novosti at flere av underskriftene som ble levert inn da Rybkin registrerte seg som presidentkandidat, var forfalsket.

I løpet av dagen hadde påtalemyndigheten rukket både å sette i gang og innstille drapsetterforskning i Rybkin-saken.

Innstilte drapsetterforskning
Politiet sa det hadde lett alle steder hvor det var tenkelig at Rybkin kunne befinne seg. Når folk forsvinner sporløst, er det vanlig praksis å innlede drapsetterforskning, sa talskvinnen for statsadvokaten tidlig mandag formiddag.

Kort etter kom kontrabeskjeden fra samme hold. Drapsetterforskningen var innstilt.

- Ja, det er riktig, etterforskningen er innstilt, var den korte uttalelsen fra statsadvokaten i Moskva. Det er ikke sagt rett ut at avlysningen kommer som resultat av press fra Riksadvokaten.

- Så langt er det ingen grunn til å innlede etterforskning, i alle fall ikke en drapsetterforskning, meddelte påtalemyndigheten ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

Albina Rybkina meldte sin mann savnet søndag. Hun er overbevist om at ektemannen er kidnappet. Rybkina har forklart til avisa Kommersant at posten var tatt inn da hun kom hjem seint torsdag kveld, og at mannens jakke lå på golvet. Hun tror at noen ringte ham og ba om et kort møte.

- De har antakelig sagt at møtet ville bli kort, for ellers ville han ha ringt meg eller lagt igjen en beskjed til meg, sier hun til Kommersant.

- Er i live
Rybkin støttes av den steinrike finansmagnaten Boris Berezovskij, som lever i eksil i Storbritannia. Berezovskij sa til avisa Moscow Times søndag at han trodde Rybkin ville dukke opp i god behold mandag, uten å utdype det nærmere.

Skuffet
Spekulasjonene i russisk presse om hva som er skjedd, varierer fra politisk kidnapping til det andre ytterpunktet der det hevdes at forsvinningen er satt i scene av Rybkin for å skape blest om hans presidentkandidatur.

En anonym politikilde sa mandag ifølge nyhetsbåret Interfax at Rybkin lever. –Det er et faktum. Vi håper å finne ham, sier kilden.

Gennadij Gudkov, medlem i sikkerhetskomiteen i Statsdumaen, sier også at Rybkin "er i live og befinner seg et sted i Moskva med omegn." Han sier til russiske medier at han har hørt dette av kilder i politiet eller sikkerhetstjenesten, og at opplysningene må kontrolleres.

- Ivan Rybkins forsvinning er med 90 prosent sikkerhet et PR-trick, sa Gudkov ifølge nyhetsbyrået RIA..

En talskvinne for Rybkins valgkampanje var mandag skuffet over at myndighetene ikke vil granske påstandene om at politiske motstandere har benyttet ulovlige midler for å kvitte seg med en rival.

- Jeg skjønner ikke hva statsadvokaten bygger på når han beslutter å innstille etterforskningen, sier Ksenja Ponomarjova til nyhetsbyrået Interfax.

Putin sikker vinner
Som de øvrige fem opposisjonskandidatene har Rybkin små sjanser til å gjøre seg gjeldende ved valget. Meningsmålingene viser at Putin kan vinne med over 70 prosent av stemmene.

Søndag kveld ble de to siste kandidatene – liberaleren Irina Khakamada og nasjonalisten Sergej Glazjev – godkjent av valgkommisjonen.

Khakamada er tidligere leder av Unionen av høyrekrefter (SPS) mens Glazjev står i spissen for partiet Rodina (Fedreland). Både SPS og det ledende liberale partiet Jabloko forsvant ut av Statsdumaen ved valget i fjor høst da Putins støttepartier nærmest gjorde rent bord.

I tillegg til Putin, Rybkin, Khakamada og Glazjev er også Oleg Malysjkin fra det ultranasjonalistiske partiet LDPR, Nikolaj Kharitonov fra Kommunistpartiet og lederen i Føderasjonsrådet, Sergej Mironov, registrert som kandidater.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!