Full forvirring om japanske gisler

Det hersker søndag full forvirring om de japanske statsborgerne som var tatt som gisler av irakiske opprørere, er sluppet fri eller ikke.

11.04.04 15:24

Det japanske nyhetsbyrået Jiji meldte søndag at gislene var sluppet fri, med henvisning til TV-kanalen Al-Jazeera, som avviser at de har meldt at gislene er løslatt.

En tjenestemann ved det japanske utenriksdepartementet kan heller ikke bekrefte meldingen.

- Det er ikke bekreftet hvor gislene befinner seg eller om de er i trygghet, sier Japans viseutenriksminister Ichiro Aisawa på en pressekonferanse i Amman søndag, ifølge Reuters.

- Vi gjør det vi kan for å få dem løslatt, forsikret han.

«I trygghet»
Tidligere søndag kom meldingen om at studenten Noriaki Imai (18), hjelpearbeideren Nahoko Takato (34) og frilansjournalist Soichiro Koriyama (32) er «i trygghet» utenfor Fallujah, melder Sky News.

Gislenes familier reagerte på denne nyheten med tårer og glede, melder nyhetsbyrået AP. Senere ble gleden snudd til fortvilelse på ny.

- Vi får ingen konkret informasjon fra noen. Kommer vi virkelig til å få se dem igjen, sa Noriakis mor til journalister søndag, ifølge AP.

- Vi har ikke hørt stemmene deres eller sett bilder av dem i frihet. Jeg er så bekymret, Tiden går og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Kimiko Koriyama, moren til Soichiro.

Truet med å brenne dem levende
Opprørerne som har tatt japanerne som gisler krevde at de japanske styrkene blir trukket ut av landet. Gisseltakerne har truet med å brenne gislene levende dersom ikke kravet blir innfridd innen klokka 14 søndag norsk tid.

Japanske myndigheter offentliggjorde lørdag en video der de krever at de tre japanerne blir løslatt.

- Til medlemmene av Saraya al-Mujahedin, som har tatt tre japanere som gissel. Det japanske folket og jeg krever at gislene umiddelbart blir løslatt i god behold, sier utenriksminister Yoriko Kawaguchi i videoen som distribuert til TV-stasjoner verden over.

Videoen ble også publisert med en arabisk oversettelse.

TV 2 Nettavisen følger utviklingen i gisseldramaet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.