Full forvirring om Mladic-pågripelse

Det er nå full forvirring om hvorvidt en av Europas mest ettersøkte krigsforbrytere, Ratko Mladic, skal være pågrepet eller ikke.

21.02.06 22:08

Tirsdag kveld kom den første meldingen om at Ratko Mladic skal være arrestert. Meldingen om pågripelsen kom fra det statlige nyhetsbyrået i Serbia, Tanjug, ifølge AP. Kort tid senere gikk den serbiske regjeringen og dementerte opplysningene.

Srdjan Djuric, en talsmann for statsminister Vojislav Kostunica, sier i en uttalelse til AP at Mladic ikke er arrestert. Han kaller rapporten «manipulering» av detaljer i et forsøk på å avspore regjeringens innsats for å pågripe den etterlyste krigsforbryteren.

Men så snudde saken på nytt. Nå hevder en høytstående serbisk sikkerhetkilde at Mladic skal være lokalisert og at myndighetene nå forhandler om hans overgivelse, melder AP. Mladic skal ifølge kilden være lokalisert, men så langt ikke pågrepet. Kilden, som krevde å få være anonym fordi han ikke har anledning til å uttale seg til media, skal ifølge AP kjenne godt til operasjonen om å lokalisere Mladic.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: REUTERS

«Slakteren fra Bosnia»
Mladic, også kjent som «slakteren fra Bosnia», er en av verdens aller mest ettersøkte mistenkte krigsforbryterer, og ved siden av Radovan Karadzic den meste ettersøkte antatte krigsforbryteren fra det tidligere Jugoslavia.

General Mladic er bosnisk serber og er anklaget av FN for å ha stått bak folkemord på muslimer under krigen i Bosnia-Hercegovina på 90-tallet. Mladic ledet de bosnisk-serbiske styrkene under krigen, og er ettersøkt i forbindelse med beleiringen av Sarajevo og massakren av nærmere 8000 menn og gutter i Srebrenica i 1995.

- Flys til Nederland
Ifølge nyhetsbyrået Tanjug, som siterer den Bosnisk-Serbiske fjernsynsstasjonen BN, skal Mladic bli tranportert til en amerikansk militær flybase i Tuzla, øst i Bosnia.

Mladic skal deretter flys til FNs krigsforbryterdomstol i Haag i Nederland, heter det i meldingen ifølge AP.

Tidligere tirsdag, sa en av statsministerens nærmeste rådgivere, Vladeta Jankovic, at Mladic var like ved å bli tatt. Han sa imidlertid at han ikke hadde noen informasjon på hvorvidt Mladics gjemmested var blitt lokalisert eller hvorvidt regjeringen var involvert i i forhandlinger om hans overgivelse.

Det private nyhetsbyrået Beta har også rapportert at «en operasjon var underveis for å lokalisere» Mladic. De Beograd-baserte nyhetsbyrået navnga ikke sine kilder på opplysningene. Det er ikke kommet noen bekreftelse på den påståtte aksjonen.

Presser Serbia
EU og USA har lagt et kraftig press på Serbia om at de må pågripe den etterlyste krigsforbryteren. Serbia, som forsøker å få tettere bånd til EU og Nato, risikerer å bli isolert fra det internasjonale selskap på ny dersom de mislykkes med å fremstille Mladic for krigsforbryterdomstolen.

EU har gitt Serbia inntil utgangen av februar med å overgi Mladic til domstolen i Haag. Lykkes de ikke med dette, vil EU fryse samtalene om mulig EU-medlemskap.

Talsmenn for EU og Nato opplyser til AP at de ikke har mottatt noen informasjon om hvorvidt Mlaic er pågrepet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.