RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full krangel om prinsessebok

Sist oppdatert:
En australsk forfatter raser etter det han mener er utilbørlig press fra offentlig hold for å stoppe hans biografi om kronprinsesse Masako.

(SIDE2:) Den australske journalisten og biografien Ben Hills har gått offentlig ut og anklaget den japanske regjeringen for å ha satt kjepper i hjulene for forlaget hans i Japan.

Trakk seg
Det japanske forlaget trakk seg denne uken fra å gi ut Hills' biografi om kronprinsesse Masako.

I boken skriver Hills at det er ansatte ved slottet som ved sin usle behandling av den tidligere karrierekvinnen Masako har forårsaket hennes depresjoner. Kronprinsessens mentale helse er offentlig kjent, men forlaget til Hills i Japan sier at de ikke vil gi ut boken fordi Hills «nekter for å unnskylde og rette opp åpenbare feil i boken».

Det keiserlige slott har hele tiden sagt at Masakoo som er utdannet ved Harvard og Oxford, har «en tilpasningslidelse». Masako viste seg imidlertid offentlig så sent som 2. januar i år.

Den australske journalisten på sin side sier at avslaget ikke minst har sørget for god publisitet for den engelske versjonen utgitt av Random House Australia. Han sier også at han er i samtaler om å utgi «Princess Masako: Prisoner of the Chrysanthemum Throne» på andre japanske forlag.

- Som i Nord-Korea
Hills sier at en del små feil er blitt rettet opp i boken, men mener bestemt at det er japanske myndigheter som står bak presset mot forlaget hans.

- Dette er en form for sensur som ikke ville blitt akseptert i andre land, og som jeg bare kan se i Nord-Korea og Myanmar, sier han til AFP. Foruten at boken tar opp Masakos helse, hevder den også at hun fødte sin datter etter ni års ekteskap som følge av kunstig befruktning.

Også det keiserlige palass har reagert med avsky mot boken som de sier er «full av feil».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere