RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full markedsliberalisme i Irak

Sist oppdatert:
Den amerikanskstøttede overgangsregjeringen i Irak gir utenlandske selskaper frie tøyler til å kjøpe opp lokale bedrifter, med ett unntak: Oljen.

Uttalelsen ble offentliggjort søndag av USAs delegasjon til møtet i Det internasjonale pengefondet (IMF) i Dubai, melder NTB-Reuters-AFP.

- Dette er en viktig innsats for å skape en åpen markedsøkonomi i Irak, heter det i en uttalelse fra Kamel al-Keylani, finansminister i overgangsregjeringen.

Bankene
De omfattende reformene gjør det mulig for utenlandske selskaper å kontrollere opp til 100 prosent av irakiske bedrifter. Seks utenlandske banker vil få mulighet til å kjøpe opp lokale irakiske banker de kommende fem årene. Deretter fjernes alle begrensninger på utenlandske oppkjøp av irakiske banker.

–Irak trenger jobber, og må ha vekst. Reformene er ikke bare et forslag, men en del av lovverket. Alt ble undertegnet i går, sier en amerikansk tjenestemann som ikke ønsker å stå fram med navn.

Exit Saddam
Tiltakene setter en brå slutt på det økonomiske systemet som rådet under Saddam Hussein, som hadde streng kontroll også på områder som handel og finans.

Det eneste området som ikke blir fullstendig fristilt er Iraks naturressurser, deriblant oljereservene, som er de største i verden bortsett fra Saudi-Arabia.

–Det er bra de legger begrensninger på investeringer i oljeressursene. Det sender et signal om at Amerika ikke bare var ute etter Iraks olje, sier en arabisk oljeminister som ikke ønsker å røpe hvilket land han representerer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere