RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full stans for Fuglesang

Foto: Scanpix/Reuters
Sist oppdatert:
Etter nervepirrende timer ble det til slutt rødt lys for Discovery og svensknorske Christer Fuglesang.

Oppskytningen av romferga Discovery skulle etter planen skje klokka 03.35 norsk tid. Årsaken var lavt og tykt skydekke over avskytningsstedet.

Blant besetningsmedlemmene er svensknorske Christer Fuglesang (49), som blir den første svensken i rommet dersom alt går bra. Christers far er norsk.

Meteorologene varsler at det er 90 prosent sjanse for at vinden blir for sterk fredag. Dermed er neste forsak utsatt til kl. 02.48 natt til søndag. Meteorologene mener det da er 40 prosent sjanse for at været vil holde.

Dårlige odds
Utsettelsen var ikke uventet. Flere dager i forveien var det meldt skyer og vind, og da det var fem minutter igjen til planlagt utskytning var det fortsatt et svakt håp om at utskytningen skulle kunne gå som planlagt.

De siste dagene har det vært meldt lavt skydekke og dårlig vær ved Cape Canaveral samt nødlendingsstedene i Spania og Frankrike.

Været må regnes som sikkert ved både utskytningsstedet og minst ett av nødlandingsstedene for at utskytningen skal finne sted.

Steinar Bent Fuglesang ble født i Oslo og emigrerte til Sverige i 1946. Christer tar også med seg et norsk flagg om eller når han omsider drar ut i rommet.

Om natten
Oppskytingen skal foregå i mørke, for første gang siden Columbia-katastrofen i 2003, da kameraene ikke fanget opp bruddstykker av drivstofftanken.

Romfergen vil ta en svingom rundt Den internasjonale romstasjonen for at astronautene skal kunne fotografere og analysere arbeidet som er gjort på den. Astronauten Sunita Williams kommer til å bli igjen på romstasjonen.

Oppdrag

Oppdraget går ut på å ordne kjølesystemet og det elektriske anlegget på romstasjonen, og erstatte astronauten Thomas Reiter med nykommeren Suni Williams.

Christer Fuglesang får prøve seg to ganger i rommet utenfor romstasjonen.

Resten av mannskapet på turen består av kaptein Mark Polanski, Nocholas Patrick, Sunita Williams, Bill Ofelein, Joan Higginbotham og Bob Curmeam.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere