RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Funnet flydel stammer «høyst sannsynlig» fra MH370

Malaysias statsminister Najib Razak bekrefter at flydelen som er funnet på øya Reunion stammer fra savnede MH370.
Malaysias statsminister Najib Razak bekrefter at flydelen som er funnet på øya Reunion stammer fra savnede MH370. Foto: Olivia Harris (Reuters)
Sist oppdatert:
Malaysias statsminister bekrefter at flydelen tilhører det savnede MH370. Den internasjonale ekspertgruppen som gransker vingeklaffen har ikke konkludert endelig.

Onsdag forrige uke fant Johnny Begue vrakrester i strandkanten på den franske øya Reunion i Indiahavet. Det dreide seg om en vingeklaff, som trolig stammet fra en Boeing 777. Fredag kunne malaysiske myndigheter bekrefte dette.

Malaysia Airlines' MH370 som forsvant i fjor, var en slik modell. Under en pressekonferanse onsdag kveld, én uke etter funnet, bekreftet Malaysias statsminister Najib Razak at vingeklaffen tilhører det forsvunnede flyet:

– I dag, 515 dager etter at flyet forsvant, må jeg med tungt hjerte fortelle at det internasjonale teamet av eksperter har bekreftet at vrakdelen som ble funnet på øya Reunion, stammer fra MH370, sa Razak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politi bærer på det som skal være en flydel fra MH370.

I Paris har både malaysiske og franske flyeksperter, samt et team fra flyprodusenten Boeing, deltatt i granskningsarbeidet. Den endelige analysen av flydelen ennå ikke gjennomført.

Serge Mackowiak sier at analysen trolig begynner torsdag, og at det er først når denne er gjennomført at de sterke antakelsene vil bli bekreftet.

Under pressekonferansen i Paris onsdag skal han likevel ha uttalt at flydelen høyst sannsynlig stammer fra MH370.

– For det første bekreftet Boeing-eksperter at vingeklaffen stammer fra et Boeing 777-fly. For det andre har vi teknisk informasjon om vingeklaffen til MH370-flyet. Denne informasjonen har vi sammenlignet med vingeklaffen som ble funnet, sa Mackowiak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Serge Mackowiak i den franske påtalemyndigheten presenterte onsdag de tekniske ekspertenes foreløpige funn etter undersøkelsen av vingeklaffen som er funnet på øya Reunion.

- Et stort gjennombrudd

MH370-flyet forsvant 8. mars i fjor på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. Om bord i flyet var det 227 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer. I januar erklærte malaysiske myndigheter at alle antas å være omkommet.

Det er fortsatt ukjent hvorfor flyet fløy vekk fra den oppsatte kursen og styrte ut over havet. Forsvinningen utløste en internasjonal leteaksjon av enormt omfang, men flyet ble aldri funnet. Funnet av vingeklaffen er det første store gjennombruddet i saken.

I en uttalelse kaller flyselskapet Malaysia Airlines den foreløpige konklusjonen for et stort gjennombrudd.

– Vi antar og håper at det vil bli funnet flere gjenstander som kan bidra til å løse mysteriet, heter det videre i uttalelsene fra selskapet, ifølge nyhetsbyrået Bernama.

Flere funn

Torsdag, dagen etter flydelfunnet, kom også nyheten om at det hadde blitt funnet koffertrester i samme område. Kofferten var «liten», lukket og i svært dårlig stand.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kofferten som Johnny Begue fant torsdag skal undersøkes av fransk politi.

Martin Dolan, sjefen for det australske byrået for transportsikkerhet (ATSB), mener koblingen mellom koffertfunnet og flyet er usannsynlig.

- Det er ingen åpenbar indikasjon på at den har vært i vannet i lang tid. Selvfølgelig skal den undersøkes svært nøye, og den riktige beslutningen skal tas, men vi har ikke samme grad av tillit til dette som til potensielle bevis.

Mackowiak informerer om at kofferten skal granskes, men at det ikke foreligger noen konklusjon om hvorvidt den stammer fra flyet.

– Når det gjelder kofferten, ser vi også på den, og jeg vil holde dere oppdatert, sa han under pressekonferansen.

Fredag drev også to nye funn i land. Denne gangen var det snakk om en kinesisk vannflaske og et indonesisk rengjøringsprodukt.

Det er til nå ingenting som indikerer at funnene stammer fra et fly.

Vil vite årsaken til flyforsvinningen

Etterlatte mener at bekreftelsen på at flyet har styrtet er ikke nok for å få fred. De ønsker nå et klart svar på hva som forårsaket hendelsen.

– Nå vil jeg vite hvor hoveddelen av flyet er, slik vi kan få ut passasjerene. Bare det vil føre til en avslutning, sier Jacquita Gonzales, som mistet ektemannen Patrick Gomes, til Reuters.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Etterlatte møtte media i Kuala Lumpur rett før Malaysias statsminister gikk ut og bekreftet at vrakdelen fra Reunion stammet fra MH370. Fra venstre Choi Loong Chow ,Lee Khim Fatt, Elaine Chew, Jacquita Gomes og Melanie Antonio, som alle var gift med medlemmer av bestningen på flyet.

Det antatte ulykkesstedet utenfor Australia ligger rundt 4.000 kilometer unna funnstedet.

Dersom vrakdelen stammer fra MH370, styrker det sannsynligheten for at vi er i riktig område. Det sa Australias transport- og infrastrukturminister Warren Truss forrige uke.

– Det faktum at vrakdelen ble sett på den nordlige delen av Reunion, stemmer overens med havstrømmenes bevegelser, la han til.

Det er ATSB som leder søket etter det forsvunne Malaysia Airlines-flyet sør i Indiahavet. Dolan slår fast at de har kvalitet nok til å dekke området og finne det forsvunnede flyet.

Se et utdrag fra pressekonferansen her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere