*Nettavisen* Nyheter.

Funnet flytende i Skagerrak

Foto: (Bergesen)

Her blir den mystiske mannen plukket opp av et norsk skip etter å ha sittet på flåten i to-tre døgn.

21.04.06 11:53

Mannen som satt på flåten har forklart at han ufrivillig ble satt der. Men han vil ikke ut med hvem som gjorde det eller hvor lenge han har vært på flåten.

Per Erik Bjørklund, konsulent i Bergesen, opplyser til TV 2 Nettavisen at flåte-mannen hevder å ha sittet på flåten i 2-3 dager.

Fra bildene kan du se at flåten er svært primitiv. Flåten fløt på fire oljetønner, som var bundet fast til to palle-konstruksjoner.

På det andre bildet kan man se mannskap fra «Berge Odin» som tar seg ut til mannen, der han sitter på flåten.

Samarbeider ikke
- Han har vært veldig lite medhjelpsom om hvorfor han befant seg på flåten. Han har greid å gjøre seg forståelig på engelsk, men ønsker ikke si noe om sin situasjon, sier direktør Leif Arthur Andersen i Bergesen til TV 2 Nettavisen.

Alt mannen har sagt er at han er fra California i USA, og at han ble kastet ut fra en engelsk båt.

Det skal derimot være tvil om at han faktisk er fra USA.

- Det er ikke funnet noen id-papirer på ham, sier Andersen i Bergesen.

God form
Vedkommende var i forholdsvis god form da han ble plukket opp av Bergesen-båten «Berge Odin» ved 08-20-tiden fredag.

Han skal ha vært tynnkledd, kald og forkommen, men ikke fysisk skadd og kapteinen vurderte at det ikke var nødvendig å hente ham med helikopter.

Svensk politi jobber ut fra teorien om at han skal ha blitt satt av flåten fra en båt.

- Han kan jo ikke ha kommet ut dit på egen hånd. Og det er meget alvorlig å etterlate en person i livsfare, sier kommisær Gerd Bratlid hos det svenske gresepolitiet til TV 2 Nettavisen.

På vei til Sverige
Avhengig av mannes historie, vil det trolig bli de svenske immigrasjonsmyndighetene som overtar saken etterhvert. Mannen blir tatt hånd om av mannskapet på Bergesen-båten, som er ventet inn til Stenungsund i Sverige ved 17-tiden fredag.

«Berge Odin» var på vei fra Brayfoot Bay i England til Stenungsund i Sverige da de om over den merkelig farkosten midt i Skagerrak. Han ble plukket opp i internasjonalt farvann, 30 nautiske mil syd for Kristiansand.

Bergesen får ros for sin innsats med å plukke opp mannen fra flåten.

- Dette er et glimrende eksempel på godt sjømannskap. At mannskapet på broen øynene med seg når de er ute og seiler, det er en selvfølge, men her er det mennesker som observerer en mann og på eget initiativ setter båt i sjøen og henter han opp i løpet av 15 minutter, sier presseansvarlig Anders Bang Andersen ved Hovedredningssentralen til TV 2 Nettavisen.

Her kan du lese flere flåtehistorier

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.