Gå til sidens hovedinnhold

Fyrst Rainier er død

Monacos fyrst Rainier III døde onsdag morgen, 81 år gammel. Rainier regjerte lilleputtstaten på den franske rivieraen i nesten 56 år.

Den 81-årige fyrsten døde onsdag morgen, melder det monegaskiske hoffet ifølge nyhetsbyrået AP. Han etterfølges av sin eneste sønn, den ugifte arveprins Albert (47).

- Hans fyrstelige høyhet fyrst Rainier III døde onsdag 6. april klokken 06.35 ved hjerte- og lungesenteret i Monaco, som følge av luftveisinfeksjonen han har vært behandlet for siden 7. mars, og påfølgende hjerte- og nyresvikt. En offisiell meddelelse fra statsminister Patrick Leclercq vil komme i løpet av få timer, heter det i den offisielle bulletinen fra det monegaskiske hoffet.

Albert ble regent
Fyrst Rainier har vært plaget med sykdom over flere år, og ble igjen innlagt på sykehus for nesten en måned siden. Fyrsten ble innlagt på grunn av en luftveisinfeksjon, men pådro seg senere hjerte- og nyresvikt. Legene som har behandlet fyrsten, har de siste ukene gjort det klart at sjansene for at Rainier ville bli frisk, var ytterst små.

Rainiers helsetilstand ble like før helgen betegnet som «prekær», men det ble i forrige uke bestemt at behandlingen likevel skulle fortsettes. På grunn av farens sykdom, overtok arveprins Albert formelt som regent i lilleputtstaten på den franske rivieraen torsdag i forrige uke.

Arveprins Albert fortsetter etter farens død som regent inntil en innsettelsseremoni formelt gjør ham til landets fyrste. Det er ventet at denne seremonien først vil finne sted etter at sørgeperioden for Rainier er over.

Gift med hollywoodstjerne
Fyrst Rainier ble født 31. mai 1923, som sønn av prinsesse Charlotte og prins Pierre, greven av Polignac. I 1944 frasa hans mor seg arveretten til tronen, og Rainier ble tronarving. Da morfaren, fyrst Louis II, døde 9. mai 1949, ble Rainier statsoverhode. Han regjerte dermed fyrstedømmet i nesten 56 år.

Rainiers romanse med hollywoodstjernen Grace Kelly trollbandt en hel verden. De møttes for første gang da hun 25 år gammel deltok under Cannes-festivalen. Året etter giftet deg seg, i et eventyrbryllup som satte Monaco på verdenskartet.

Sammen fikk de barna Caroline, Albert og Stephanie. Han har vært enkemann siden 1982, da fyrstinne Grace omkom i en bilulykke.

«Byggefyrsten»
Fyrst Rainier har gjort mye for å skaffe Monaco en plass i verdenssamfunnet. Bryllupet med Grace Kelly bidro til å rette verdens øyne mot lilleputtstaten, som også fysisk har blitt større under Rainiers regjeringstid. I hjemlandet ble han omtalt som «byggefyrsten», som ved å fylle ut havneområdene, økte Monacos utstrekning med 20 prosent.

Han lyktes også med å transformere Monaco fra en sovende lekeplass for de rike, til et senter for finans og turisme.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken