*Nettavisen* Nyheter.

G8 - gammelt nytt på ny grunn

Lederne for verdens 8 mektigste industriland samles i morgen i St.Petersburg. I kveld møtes hovedaktørene, USAs president George W. Bush og Russlands president Vladimir Putin til middag og en alvorsprat.

14.07.06 22:10

Storslagne St.Petersburg, Russlands tradisjonsrike ”europeiske” hovedstad er åsted for dette årets viktigste internasjonale toppmøte.

Men for den stolte verten, president Vladimir Putin, er det viktigste med hele møtet at det avholdes nettopp der det gjør – for første gang på russisk jord, og til alt overmål i Putins egen fødeby.

Med dette håper Putin at Russland for alvor vil være inne i varmen, trygt plantet der han mener landet hører til – i den mektige klubben av verdens ledende industrinasjoner.

Hermetisk lukket
I løpet av det tre dager lange møtet skal statsledere og regjeringssjefer fra verdens 8 mektigste land diskutere globale problemer både av akutt og langsiktig natur. Alt bak lukkede dører. Og vertsnasjonen har satt sin stolthet i å sørge for at i år skal verken terrorfrykt eller demonstranter få ødelegge atmosfæren.

Fra og med i kveld blir Petersburg hermetisk lukket for omverdenen. All ordinær fly- og båttrafikk til byen blir stanset helt til tirsdag. Horder av politifolk og soldater, trolig over 50.000 i tallet, og i følge organisasjonskomiteen minst 2000 sivilkledde agenter skal sørge for ro og orden i gatene. Der gjelder nå et absolutt forbud mot demonstrasjoner av alle slag.

Over 4000 journalister har meldt sin ankomst for å dekke toppmøtet. For dem har det russiske utenriksdepartementet bygd en egen supermoderne container- og teltby med alle tenkelige og utenkelige fasiliteter, blant annet en egen luksusrestaurant der mat og drikke serveres døgnet rundt på den russiske stats regning.

Gassmakt
I vinter sendte russerne et gys gjennom vinterkalde europeere da de under en krangel med Ukraina om prisen de skulle betale for gass, i samme slengen kuttet gassforsyningen til store deler av Øst-Europa. Ironisk nok er det russerne selv som har valgt å gjøre ”energisikkerhet” – garantimekanismer for at petroleumsprodukter fra Russland når frem til sine mottakere - til det viktigste enkelttema under møtet i St.Petersburg.

Under den kalde krigen var det våpenmakt. Nå er det olje- og gassmakt som skal gi Russland innflytelse internasjonalt. Det vil Vladimir Putin sørge for at ingen av de tilreisende skal unnlate å få med seg.

Andre tema som vertskapet ønsker tatt opp er spredningen av internasjonale epidemier som HIV/AIDS og fugleinfluensa, Irans atomprogram og Nord-Korea. I tillegg vil den spente situasjonen i Midtøsten bli diskutert, har det russiske utenriksdepartementet kunngjort.

Pompøs politikermoro
Hvor viktig og interessant årets G8-møte blir, strides ekspertene om. Kritikerne peker på at de siste årene har disse toppmøtene vært preget av pomp og prakt, gruppefotografier og utveksling av politiske selvfølgeligheter. Disse tingene vil det bli mengder av også i år, spesielt på grunn av Putins ambisjon om å imponere de andre statslederne, samt russernes innebygde forkjærlighet for det pompøse og grandiose.

Årets møte skiller seg likevel fra tidligere års møter på et noen viktige punkter: Aldri de siste 15 årene har Russland stått lengre fra Vesten i sine politiske mål og midler. ”Vestvendtheten” som gjorde at Boris Jeltsin i utgangspunktet ble invitert inn i den daværende G7-klubben i 1997, er byttet ut med en ny ”Østvendthet”. På en rekke konfliktområder – fra Midtøsten til Balkan og Iran har Russland markert at landet ikke akter å rette seg etter EUs eller USAs politikk, men gjøre ting på sin egen måte.

Aldri de siste 15 årene har heller ikke Russland innenrikspolitisk stått fjernere fra de vestlige industrilandenes hovedfundament – respekten for demokratiet og menneskerettigheter. Staten kontrollerer i dag alle de viktigste massemediene i Russland, undertrykker aktivt frivillige og humantitære organisasjoner og slår knallhardt ned på alle andre krefter i samfunnet som kan tenke seg å opponere mot det eksisterende politiske system.

Alle disse problemene vil garantert bli til pepper på maten for Putin under kveldens grillparty med Bush. Putin på sin side vil, som tidligere med letthet kunne parere kritikken for menneskerettighetsbrudd med ett eneste lite stikkord til svar: Irak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.