*Nettavisen* Nyheter.

G8-landene gir ingen utslippsgaranti

Foto: (AFP/Scanpix)

De er dog enige om at de skal vurdere seriøst å halvere verdens utslipp av klimagasser innen 2050.

07.06.07 20:40

For det var oppsiktsvekkende da Angela Merkel torsdag ettermiddag fortalte at alle G8-landene er blitt enige om å kutte betydelig i utslipp av klimagasser. Målet – som ingen enda forplikter seg til – er å halvere CO2-utslippene i forhold til 1990-nivå innen 2050. Klimagassreduksjonen skal også skje i regi av FN – som har vært ett av Merkels kjernesaker.

Det var EU-landene, Canada og Japan som ønsket en slik avtale for å hindre en global oppvarming på mer enn to grader, men USA satte ned foten for dette. De lover likevel å «seriøst vurdere» forslaget.

Stort skritt
Det er et stort skritt bare i seg selv for bare dager før toppmøtet sto EU og USA steilt mot hverandre i klimaspørsmålet.

Amerikanerne har til nå vært imot hver målsetting i klimadebatten og ønsker heller å satse på teknologiske nyvinninger. Nå ser det likevel ut som lederne av verdens åtte største stater har kommet frem til en kompromissavtale.

- Ingen kan slippe unna dette. Det er et enormt steg forover, sier Merkel til AP. Hun karakteriserer avtalen som en seier.

FN får regien
Avtalen på toppmøtet sier også at FN er det egnede forumet for klimaforhandlinger. USAs president la for litt siden frem sin egen klimaplan, og foreslo der at han ønsket å samle verdens femten største forurensere for å bli enige om langsiktige mål.

Enkelte tolket dette som om Bush ville undergrave FNs regi i klimapolitikken, men nå er det klart at Bush ikke vil kjøre et eget løp ved siden av FN. I 2009 skal en ny global klimaavtale på plass som en oppfølger til Kyoto-avtalen. Den er det mange som enda ikke har forpliktet seg til.

De åtte nasjonene som er representert på G8-møtet står for halvparten av verdens utslipp av CO2.

Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforund mener de har en betydelig jobb å gjøre.

– De rike land må påta seg kutt på 70–90 prosent innen 2050. Først da vil vi ha håp om å unngå de verste klimaendringene, sier han i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.