*Nettavisen* Nyheter.

Ga politiet spritnettverket

Etter at den hovedtiltalte 48-åringen ble arrestert og siktet for salg av metanolholdig sprit, la han kortene på bordet og hjalp politiet med å rulle opp det omfattende spritmiljøet.

25.01.05 14:37

Etter at 48-åringen fra Moss ble pågrepet 11. september 2002, la han kortene på bordet. 13. september fortalte han om polakkene og svenskene som hadde solgt spriten til Norge, og personene han selv hadde solgt spriten videre til.

Som følge av blant annet hans forklaring, kunne politiet lage et omfattende kart over distribusjonsnettverket for smuglerspriten. Dette hjalp politiet i arbeidet med å få tak i den dødelige metanolspriten før flere døde.

6400 liter
Likevel døde to personer, og seks personer ble alvorlig skadd, som følge av at partiet på 6400 liter metanolsprit som ble innført 22. august 2002.

På få dager distribuerte de tre tiltalte store mengder av dette partiet. Påtalemyndigheten har tiltalt dem for giftdrap fordi de distribuerte metanolspriten også etter at de visste at spriten inneholdt metanol.

Ville vente litt
I retten tirsdag fortalte 48-åringen at han hadde hørt det var metanol i spriten, og at store mengder metanol kunne være skadelig. 27. august ble spriten sjekket av bekjente på laboratoriet til Borregaard.

Etter den tid solgte han 200 liter sprit til en kontakt i Steinkjer. I retten hevdet 48-åringen at han ba kjøperen om ikke å videreselge spriten før en test nummer to var tatt på Borregaard. Samtidig ba han sine bekjente på Borregaard om å sjekke hvor mye metanol spriten inneholdt.

- Du vurderte ikke å kontakte politiet, ville statsadvokat Pål Kulø Lønseth vite.

- Nei, jeg ville vente å se fordi det ikke var noen som hadde blitt syke ennå, sa den tiltalte.

La kortene på bordet
Noen dager senere, 11. september 2002, begynte mediene å skrive om personer som hadde blitt syke av metanolsprit. Først da forsto han alvoret i saken, men heller ikke da meldte han fra til politiet.

- Jeg trengte å roe meg ned å tenke meg om litt. Det var så mange å angi hvis jeg skulle gå til politiet, sa mannen i retten.

13. september kom politiet til ham. Mannen la da alle kortene på bordet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag