RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ga USA ultimatum i Falluja

(Foto: Scanpix/AFP)
Sist oppdatert:
600 personer er drept i Falluja, og lokalbefolkningen begraver de døde i hager og på idrettsplasser. Irakisk gerilja truer med ny offensiv dersom USA ikke trekker seg ut.

Opprørsledere i Falluja ville ha amerikanske soldater ut av byen innen klokken 14 mandag, melder AFP. Dersom dette ikke skjer, truer geriljaen med å starte en ny offensiv.

- Hvis amerikanske snikskyttere ikke har forlatt Falluja innen klokken 16 (lokal tid, red. anm), vil vi innlede en ny offensiv i dag, sa en talsmann for opprørsledere og religiøse ledere mandag.

Tidsfristen ble passert mandag, men geriljaen har så langt ikke gjort alvor av truslene.

Sammenstøt
Til tross for våpenhvileavtalen som er inngått, støtte amerikanske styrker og irakisk gerilja sammen i Falluja også natt til mandag.

Det opplyser innbyggere i byen til Reuters. De forteller om eksplosjoner og skuddvekslinger, og skal også ha sett amerikanske militærhelikoptre over byen.

Irakiske geriljakrigere la skylden på amerikanerne for å ha brutt våpenhvilen, mens den amerikanske hæren hevder at deres soldater kun slåss i selvforsvar.

Mandag har situasjonen roet seg i byen, melder AFPs korrespondent i Falluja.

- Det er rolig i Falluja nå, men tre irakere ble skadd i natt. Vi tror det skyldes at gerilja-krigerne blir mistenksomme og begynner å skyte når de amerikanske soldatene flytter på seg, sier Alaa Makki fra Irakisk islamistparti, til AFP.

Ifølge en talsperson for de amerikanske styrkene i byen ble to irakere drept i natt.

Bryter våpenhvile
Den uformelle våpenhvilen som trådte i kraft søndag formiddag, går ut mandag kveld.

Samtalene mellom representanter for det irakiske styringsrådet og lokale opprørsledere fortsetter.

- Våpenhvilen ble utvidet med 24 timer søndag kveld, så det er meningen den skal vare til mandag kveld, sa Alaa Makki fra Irakisk islamistparti som leder forhandlingene ifølge NTB-Reuters-AFP.

Over 600 drept
Rafa Hayad al-Issawi, diretør på det største sykehuset i Falluja, sier at mer enn 600 irakere har blitt drept i byen den siste uken. 1250 mennesker skal ha blitt skadd.

- Antallet med døde er nok ikke helt nøyaktig, fordi mange familier har allerede gravlagt sine døde i sine hager, sier sykehusdirektøren til nyhetsbyrået AP. Også en fotballbane i byen er blitt omgjort til gravplass, melder CNN.

- Jeg er overbevist om at de drepte var USA-fiendtlige opprørere. Selv om irakerne sier at de drepte er kvinner og barn, trenger ikke det være sant, sier oberstløyntnant Brennen Byrne til AFP.

Irakisk milits kontrollerer fortsatt sentrum og vestlige deler av Falluja.

- Husk at det er fienden som kontrollerer byen og at de har en interesse i å manipulere situasjonen dersom det kan svekke vår posisjon, sier han.

Amerikanerne opplyser at de har mistet 14 soldater i løpet av helgen, inkludert de to personene som satt i et helikopter som søndag ble skutt ned nær Bagdad.

Ifølge AP ble tre amerikanske marinesoldater drept under kamper vest for Bagdad samme dag.

- Vanskelig helg
Amerikanske marineinfanterister og grupper som kjemper mot okkupasjonen har hele den siste uken utkjempet harde kamper i området vest for Bagdad. Helgen har ikke vært noe unntak.

- Det har vært en vanskelig uke, sa president George W. Bush om Iraks blodigste periode siden Saddam Husseins da han talte søndag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere